Ministerul Sănătăţii organizează concurs pentru obţinerea titlului de medic specialist

Ministerul Sănătăţii organizează, în perioada 23 septembrie-24 octombrie, sesiune de examen pentru obţinerea titlului de specialist pentru medicii, medicii dentişti şi farmaciştii care finalizează pregătirea în rezidenţiat, respectiv în cea de a doua specialitate, până la data de 31 decembrie 2020, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti.

Pot participa la examen medicii, medicii dentişti şi farmaciştii rezidenţi, inclusiv cadrele didactice şi de cercetare ştiinţifică medicală, confirmate în rezidenţiat, care la data de 31 decembrie 2020 încheie stagiul de pregătire (inclusiv audierea cursurilor-conferinţă), conform curriculelor aprobate pentru fiecare specialitate; medicii, medicii dentişti şi farmaciştii rezidenţi, inclusiv cadrele didactice şi de cercetare ştiinţifică medicală, confirmate în rezidenţiat, care au încheiat stagiul de pregătire şi nu au susţinut acest examen sau nu l-au promovat în sesiunile anterioare, dar şi medicii, medicii dentişti şi farmaciştii specialişti sau primari care au efectuat cu aprobarea Ministerului Sănătăţii pregătire în vederea obţinerii celei de-a doua specialităţi şi care, la data de 31 decembrie 2020, încheie stagiul de pregătire în noua specialitate.

„Se mai pot prezenta tot în această sesiune, prin derogare de vechime, în condiţiile prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, cu modificările şi completările ulterioare, candidaţii care încheie stagiul de pregătire în perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2021-22 martie 2021, inclusiv”, afirmă sursa citată.

Examenul de specialist are următoarele probe: proba scrisă, cu 10 subiecte formulate din tematica fiecărei specialităţi, cu durată de trei ore, una sau două probe clinice şi proba practică, conform probelor prevăzute de tematicile fiecărei specialităţi.

Candidatul va fi confirmat specialist dacă promovează cu minim nota 7,00 fiecare probă a examenului, obţinând în final media 7,00.

Examenul pentru obţinerea titlului de medic specialist în specialitatea medicină de urgenţă se va desfăşura în centrele universitare Bucureşti – Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti şi Târgu Mureş – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş şi va consta într-o probă scrisă care va consta dintr-un test de tip grilă cu 250 de întrebări cu răspunsuri multiple cu o durată de 4 ore, proba clinică teoretică, iar proba practică se desfăşoară utilizând simulatoare de pacient.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii va organiza, în perioada 12 septembrie – 24 octombrie, sesiune de examen pentru obţinerea titlului de specialist în specialitatea Anestezie şi terapie intensivă, simultan cu examenul EDA, pentru medicii care finalizează pregătirea în specialitate până la data de 31 decembrie 2020.

Examenul se va desfăşura în centrele universitare medicale Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. Examenul constă din proba scrisă, probele clinice şi proba practică.

Prima probă de examen, proba scrisă, se va desfăşura sâmbătă, 12 septembrie, în centrul universitar Bucureşti.

Probele clinice şi proba practică se vor susţine după promovarea probei scrise, în centrele universitare: Bucureşti, Cluj- Napoca, Iaşi, Timişoara şi Târgu Mureş. AGERPRES