Turcan:Ordonanţă de urgenţă de decontare a aproximativ 500.000 de laptopuri şi tablete din fonduri europene pentru autorităţile publice locale

Ministerul Fondurilor Europene va propune o ordonanţă de urgenţă de decontare a aproximativ 500.000 de laptopuri şi tablete din fonduri europene pentru autorităţile publice locale, a anunţat, vineri, vicepremierul Raluca Turcan, în cadrul şedinţei de Guvern.

 

„Domnule prim-ministru, colegii mei miniştri, în şedinţa de astăzi, vor putea supune dezbaterii câteva proiecte legislative. Ministerul Fondurilor Europene va propune o ordonanţă de urgenţă de decontare a aproximativ 500.000 de laptopuri şi tablete din fonduri europene pentru autorităţile publice locale, în valoare de 100 de milioane de euro. De asemenea, am identificat 50 de milioane de euro pentru decontarea tot către autorităţi a materialelor de igienă şi de protecţie sanitară şi, de asemenea, 25 de milioane de euro pentru decontarea achiziţionării unor containere sanitare sau de suport educaţional în localităţile unde nu există reţea de apă-canal sau unde infrastructura nu permite organizarea cursurilor”, a precizat Turcan, întrebată de premier care este stadiul actelor normative pentru pregătirea noului an şcolar.

Ea a adăugat că ministrul Educaţiei, Monica Anisie, va propune un proiect de lege care vizează deblocarea concursurilor pentru posturile vacante de personal didactic şi nedidactic şi, de asemenea, pentru asistenţi şi medici de medicină şcolară.

Premierul i-a cerut ministrului Educaţiei să solicite o evaluare din partea inspectoratelor şcolare pentru fiecare unitate de învăţământ ca să se stabilească care este necesarul de personal suplimentar, indiferent dacă este vorba de personal didactic, nedidactic sau medical.

„Trebuie să avem cât de cât o evaluare ca să putem să fundamentăm în proiectul de lege. Aici mergem pe varianta proiect de lege”, a spus Orban.

În completare, vicepremierul a replicat: „Proiect de lege, pentru a nu fi probleme. (… ) De fapt, o derogare conţine acest proiect de lege, o derogare de la legea privind instituirea stării de alertă, Legea 55, votată în Parlament, şi tot prin acest proiect de lege se stabileşte cadrul prin care se pot suspenda cursurile în situaţie de focar sau de extindere epidemiologică, tot pentru că ar putea fi considerată o măsură restrictivă şi să nu fie interpretată de Curtea Constituţională intervenţia noastră prin ordonanţă de urgenţă”.

Raluca Turcan a precizat că tot Ministerul Educaţiei va propune introducerea pe ordinea de zi suplimentară a unui proiect de ordonanţă de urgenţă care să reglementeze predarea online, în situaţia în care se va ajunge să se opteze pentru această variantă.

Potrivit vicepremierului, tot în şedinţa de vineri, Ministerul Muncii va supune dezbaterii o ordonanţă de urgenţă pentru plata zilelor libere pentru părinţi, în situaţia suspendării cursurilor sau închiderii şcolilor.

„Pe modelul Legii 19, aşa cum se întâmpla pe perioada stării de urgenţă”, a explicat Turcan. AGERPRES