Breaking News

Elevii despre normele pentru deschiderea școlilor: Termenul pentru scenarii e mult prea strâns

Consiliului Național al Elevilor arată într-o poziție oficială că normele pentru deschiderea școlilor, lansate în dezbatere publică marți seară, au lacune semnificative. Elevii spun că termenul de 10 septembrie când școlile ar trebui să afle în ce scenariu se încadrează este mult prea apropiat și nu vor avea timp de pregătirea clădirilor.

Consiliul Național al Elevilor formulează următoarele observații:

  • Cu toate că, în conformitate cu prevederile actului normativ aflat în dezbatere publică, autoritățile publice locale au datoria de a asigura resursele materiale și financiare necesare începerii anului școlar, nu putem trece cu vederea faptul că acestea nu au un rol decizional în procesul de suspendare/reluare a cursurilor, fapt care poate periclita coerența și fezabilitatea măsurilor luate la nivel local.
  • Deși recomandările de la nivel național și mondial prevedeau, până la acest moment, distanțarea fizică de minimum 1,5 metri între persoane, în cazul revenirii la cursuri, aceasta se restrânge la 1 metru. Acest aspect denotă lipsa de consecvență din deciziile autorităților, întrucât nu normele sanitare de bază trebuie adaptate în funcție de infrastructură, ci invers.
  • În proiectul de act normativ este specificat faptul că materialele igienico-sanitare trebuie asigurate de către autoritățile publice locale. De asemenea, în cazul în care distanțarea de 1 metru nu poate fi respectată, normele prevăd montarea unor separatoare de plexiglas.
    Considerăm că e imperios ca autoritățile să aibă în vedere următoarele aspecte: în primul rând, achiziționarea unui număr atât de mare de panouri, cât și a materialelor igienico-sanitare necesită o resursă financiară semnificativă, de care multe autorități locale nu dispun la momentul de față; în al doilea rând, procesul de achiziție publică pentru acestea este unul de durată, chiar dacă este realizat în regim de urgență; în ultimul rând, montarea efectivă a panourilor în sălile de clasă necesită atât resursă umană, cât și resurse de timp, ținând cont de numărul de elevi ce se vor întoarce în școli începând cu 14 septembrie. În ceea ce privește decizia luată de CJSU/CMBSU, privind încadrarea școlilor în unul dintre cele 3 scenarii, considerăm că data de 10 septembrie (prevăzută în proiectul de act normativ) este mult prea apropiată de prima zi de școală, fapt care va scădea dramatic capacitatea fiecărei unități de învățământ de a se pregăti pentru începerea anului școlar. Din acest motiv, propunem ca această decizie să fie luată până pe data de 8 septembrie, pentru a oferi școlilor timpul necesar de pregătire. În actul normativ apare, în repetate rânduri, sintagma „învățământ la distanță”, însă nu sunt specificate și mijloacele prin care se va organiza această formă de învățământ.„În al 12-lea ceas, Guvernul României a publicat normele privind începerea anului școlar. După 3 luni de „analiză”, tot ce avem este un proiect de act normativ cu mari \ lacune, care aruncă, de fapt, întreaga responsabilitate către actorii de la nivel local, fără un set clar de indicații asumate la nivel guvernamental. La momentul de față, constatăm că decidenții de la nivel central sunt nepregătiți pentru deschiderea anului școlar, din toate punctele de vedere. Toate deciziile privind începerea cursurilor, prevăzute în cadrul proiectului de act normativ, se iau cu 4-5 zile înainte de data de 14 septembrie, un interval de timp care nu permite pregătirea, de către fiecare școală, a măsurilor sanitare necesare. Anul școlar nu poate începe așa!”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor. (sursa: stiriedu.ro)