Lupusul şi artrita inflamatorie nu sunt factori agravanţi pentru COVID-19, potrivit concluziilor formulate de două studii care au fost publicate marţi în revista Arthritis & Rheumatology, informează AFP.
„Persoanele afectate de lupus sau artrită inflamatorie prezintă la fel de multe riscuri de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 ca persoanele care nu au aceste patologii”, a declarat Ruth Fernandez-Ruiz, coautoare a unuia dintre studii, realizate de cercetători de la Facultatea de medicină Grossman din cadrul Universităţii New York.
Primul studiu a analizat între jumătatea lunii aprilie şi începutul lunii iunie un grup de 226 de adulţi – în majoritatea lor persoane de culoare, hispanici şi femei – diagnosticaţi cu forme mai mult sau mai puţin severe de lupus.
Al doilea studiu a monitorizat începând din luna martie pe un grup de 100 de persoane – în principal femei caucaziene – suferind de artrită inflamatorie (reumatoidă, psoriazică şi spondilartrită).
Toate persoanele din al doilea grup au fost testate pozitiv cu COVID-19, iar unele dintre ele au dezvoltat simptome. 26% au fost spitalizate şi 4% au decedat din cauza bolii.
Ratele înregistrate sunt comparabile cu cele raportate la nivelul întregii populaţii din New York.
În schimb, pacienţii cu artrită care au trataţi cu medicamente pe bază de steroizi în loc de medicamente biologice ţintite au fost de 10 ori mai susceptibili de a fi spitalizaţi în cazul infectării lor cu noul coronavirus.
Autorii studiilor notează însă că acest risc ar putea fi supraevaluat din cauza dimensiunii reduse a eşantioanelor de pacienţi monitorizaţi.AGERPRES