CE cere ”să se accelereze” adoptarea de sancţiuni împotriva Belarus

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, le-a cerut miercuri celor 27 state membre UE ”să accelereze” adoptarea de sancţiuni împotriva Belarus, în condiţiile în care Cipru tocmai a blocat adoptarea de noi măsuri europene împotriva Minskului, relatează AFP.

„Persecuţia politică din Belarus, care include detenţii din motive politice şi exil forţat (al opozanţilor) trebuie să înceteze (…) Fac apel la accelerarea procesului sancţiunilor”, a postat pe Twitter Charles Michel.

„Autorităţile belaruse trebuie să elibereze deţinuţii politici şi să le lase cetăţenilor lor dreptul la libertate de exprimare şi de reuniune”, a adăugat el.

Miniştrii europeni ai afacerilor externe şi-au dat acordul în august pentru sancţionarea responsabililor pentru reprimarea mişcării de protest din Belarus împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Consiliul UE a stabilit o listă de nume împotriva cărora urmau să fie instituite interdicţii de intrare şi îngheţarea averilor. Potrivit unor surse diplomatice, lista conţine în prezent în jur de 40 de nume.

Dar potrivit acestor surse, Cipru a transmis, în cadrul unei reuniuni de miercuri, că nu poate încă să-şi dea acordul pentru sancţiunile împotriva Belarus, ceea ce blochează adoptarea de astfel de măsuri care necesită unanimitate. Nicosia cere practic ca măsuri comparabile să fie luate mai întâi împotriva Turciei în criza din Mediterana de Est. AGERPRES