În plină pandemie și în România a început școala. O data cu venirea toamnei, cu începerea acestui anotimp al belșugului, al recoltei, a început școala. Aparent nu ne putem bucura prea zgomotos, ținând cont de amendamentele pe care timpul prezent le pune în calea tradiției de a începe Noul An școlar cu ceva semnificativ, de ținut minte. Pandemia ne face atenți să nu sărim calul, să nu ne luăm lumea în cap, să fim cât se poate de riguroși în a ne contabiliza şansele pro și contra. Este un adevăr indubitabil că școala, anul acesta, a început pe timp de pandemie, într-o situație delicate, în care țara se află la ananghie. Cele trei condiții care, respectate, ne-ar fi scos de mult la mal, (distanțarea fizică, spălatul pe mâini și purtarea măștii) în explozia datorată bucuriei revederii, la de înțeleasa apropiere a celor care s-au revăzut din nou la școală, dar mai ales, emoția părăsirii în necunoscut, a prichindeilor lansați la apă în vâltoarea școlii, devine un bogat material din care comentariile nu vor lipsi și nu vor ezita să învinovățească pe cei vinovați de aceste amănunte, de natură emoțională, ce nu au fost luate în considerație de artizanii începerii școlii în plină pandemie de coronavirus.
Curtea școlii, dintr-un spațiu cândva transformat în scena, pe care se juca an de an sceneta revederii, a îmbrățișării colegilor, profesorilor, prietenilor, a devenit astăzi antecamera separării, în car,e în afara colegilor de școală, nu mai avea acces nimeni, nici un părinte, nici un prieten, nici un frate sau soră mai mare care, în acel moment, nu aveau locuri rezervate în acea școală. Vorbim doar despre personajele principale ale școlii, despre elevii care vor începe să învețe aici și, evident, despre cadrele didactice care vor asigura succesul procesului de educare. Pompos și fără suflet acest demers este pus în completarea imaginii copilului dezorientat, nimerit în apropierea unor oameni străini. Ochii micuțului sau a micuței erau rotiți în căutarea unui chip cunoscut, care să semene cu cel al mamei, al bunicii, sau al tatălui sau bunicului lăsați dincolo de gardul școlii devenit dintr-o dată hain. Mai mult vorbele mamei încă îi mai sună în urechi: ”Stai aici că va veni Doamna să te ia în clasă. Nu te mișca din locul acesta, că te va striga pe nume Doamna Învățătoare. Te pupă mama, pui mic și fii atent la ore” – încearcă o mama să-și încurajeze copilul, după ce l-a abandonat în brațele înțelegerii luptei împotriva noului virus Codvid-19! Cu cât se va evita aglomerația cu oameni străini, necunoscuți, cu atâta șansele noastre, de a scăpa mai ieftin din această pandemie, vor fi mai mari.
Din nou o serie de amintiri nu ne dau pace. Din nou aglomerarea de pe plajele litoralului românesc, de exemplu, ni se arată astăzi mult mai agresivă și mult mai de neînchipuit cu ceea ce se întâmplă în curtea școlii. Dar, astfel poate să gândească doar cei care sunt rău intenționați, doar cei care nu acceptă să lupte, cu toate armele, împotriva…Împotriva cui să lupte?! Lupta devine o luptă a surzilor și a orbilor care ne îndepărtează de esența
Trebuie să ținem minte și să ne construim o reacție față de viață noastră cea de toate zilele, prin respectarea unui cod, cu ajutorul căruia să reușim să ne disciplinăm reacțiile în spiritual analizei pe care o fac specialiștii epidemiologi, dar și prognozele făcute de OMS.
„Va fi mai greu. În octombrie, în noiembrie vom vedea o mortalitate mai ridicată”, a declarat Hans Kluge, directorul pentru Europa al OMS. El a explicat că vor fi mai multe decese deoarece vor exista mai multe cazuri – tendinţă deja observată, însă deocamdată cu un număr de morţi aproape stabil.
„Suntem într-un moment unde ţările nu doresc să audă acest tip de veşti proaste, iar eu înţeleg asta”, a spus oficialul, care a adăugat şi „un mesaj pozitiv”: „pandemia se va opri, la un moment dat”.
Reprezentanţii celor 55 de state membre ale OMS Europa se întâlnesc, astăzi și mâine, pentru a se informa reciproc despre măsurile de combatere a epidemiei şi pentru a conveni asupra strategiei pe următorii cinci ani.
Kluge i-a avertizat să nu se aştepte la încheierea epidemiei odată cu apariţia unui vaccin.
„Aud tot timpul: ”vaccinul va însemna sfârşitul epidemiei”. Bineînţeles că nu!”, a spus reprezentantul OMS Europa.
„Nu ştim nici măcar dacă vaccinul va fi eficient pentru întreaga populaţie. Anumite indicii primite arată că va fi eficient pentru unii, dar pentru alţii nu. Iar dacă din acest motiv va trebui să comandăm vaccinuri diferite, ce coşmar logistic…”, a adăugat medicul belgian.
„Sfârşitul acestei pandemii va veni când, ca o comunitate, vom fi învăţat să trăim cu pandemia. Iar asta depinde de noi. Este un mesaj foarte pozitiv”, a susţinut Kluge.
În Europa, în special în țări precum Spania şi Franţa, numărul de cazuri de infectare cu coronavirus este în creştere evidentă de câteva săptămâni încoace.
Numai vineri, 11 septembrie, statele europene membre ale OMS au raportat peste 51.000 de cazuri noi de infecție cu COVID-19, mai mult decât în aprilie, arată datele publicate de organizaţie. În acelaşi timp, numărul zilnic de decese este aproximativ acelaşi ca la începutul lui iunie, în jur de 400-500, conform aceleiaşi surse.
Între timp ne pregătim să intrăm astăzi în a doua zi de școală: Oare ce ne va mai rezerva impactul cu noile reguli? În avantajul cui vom juca?
ADI CRISTI