Peste 60 mii de cetățeni moldoveni s-au înregistrat în prealabil la alegeri

Chişinău, 17 sep. /MOLDPRES/. Peste 60 mii de cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot aflați în străinătate, precum și domiciliați în localitățile din stânga Nistrului, s-au înregistrat prealabil, transmite MOLDPRES.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a informat că, la data expirării termenului de înregistrare prealabilă la vot, au fost înregistrați 60 030 de cetățeni ai Republicii Moldova pentru a participa la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova. Din numărul total de solicitări, 2819 au fost făcute pe suport de hârtie.

În acest context, administrația electoral centrală anunță că a sesizat Serviciul de Informații și Securitate și Ministerul Afacerilor Interne pentru a verifica veridicitatea datelor din cererile de înregistrare prealabilă, depuse atât în formă scrisă, cât și online.

Potrivit CEC, informațiile despre numărul de alegători care au participat la scrutinul organizat în circumscripția națională, precum și informațiile obținute de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la autoritățile competente ale țărilor de reședință reprezintă criteriile de bază care stau la baza deciziei despre organizarea deschiderii secțiilor de votare de peste hotare.

Conform prevederilor legale, secțiile de votare, inclusiv cele de peste hotare, se constituie cu cel puțin 35 de zile înainte de ziua votării, adică până la 26 septembrie curent.