DE LA SALUT PORNEȘTE TOTUL

Adi221
21.09.2020
PARATRĂSNET

DE LA SALUT PORNEȘTE TOTUL

Am început a doua săptămână de școală. Aparent nimic deosebit. Dacă tot a trecut prima săptămână, evident că urmează și a doua și a treia…Și ne oprim. Căci ce se va întâmpla în a patra săptămână nu mai avem nimic la orizont. Nu se știe ce va fi, dacă va mai fi școală sau dacă toată țara va fi colorată în roșu și toți vom fi închiși din nou în sintagma Stai în casă!
Pandemia nu ne lasă în pace. Portul măștii a scos în stradă protestatarii de serviciu, cei care. ca un gest de frondă, nu purtau măști (sic!). Suntem ca într-un film cu tâmpiți! Vedem cum zilnic pe lângă noi mor în jur de 50 de oameni și noi încă nu ne cumințim, nu ne deșteptăm, rămânem anchilozați în prostia noastră de oameni fără creier, neputincioși în a înțelege că acest coronavirus ucide, fără prea multe demonstrații, fără prea multe comentarii.
Noi, ”din lipsă de PSD” inventăm în continuare noi motive, să ocupăm piețele publice, să demonstrăm, să folosim aceleași lozinci cu ajutorul cărora am tot reușit de 30 de ani să schimbăm guverne. De data aceasta nici un astfel de protest nu ne mai ajută la ceva, nu ne mai dă voie să schimbăm nici măcar portarul la cimitir.
Lupta cu Covid-19 a ajuns să fie caricaturizată, trimisă în desuetudine, amorțită de vitejia ”stradalilor”, mult prea concentrați pe efectele huiduielilor și a ruperii părului din cap. Spectacolul devine grotesc în momentul în care nici măcar jandarmii nu mai știu cum să aplice legea, chiar dacă aceasta este cât se poate de clară. Începerea urmăririi penale împotriva comandantului lor, pe motiv de intervenție disproporționată pe 10 mai 2019, a paralizat pur și simplu orice reacție fermă a celor care, în condițiile din stradă, ar fi trebuit legitimare și aplicarea de amenzi celor care nu porta., măști, nu păstrează distanţa legală și nu respectă adunările cu maxim de o sută de persoane.
În paralel cu gălăgia din stradă se aude glasul aproape șoptit al prof.univ.dr. Adrian Străinu Cercel care ajuns la exasperare încearcă să ne explice că virusul se află printre noi, că el nu negociază cu nimeni, că cei care sunt prinși în afara celor trei ziduri sunt pur și simplu trimiși la spital, la ATI și, dacă nu mai există nici o soluție, în cimitirul din dealul orașului.
Cuvintele epidemiologului nu sunt lecturi fanteziste, ele nu fac altceva decât să fie citite din realitatea din stradă, din spatele pieţele publice, unde cetățenii strigă de dor și de jale, împotriva celor care (de această data, mă simt dator să le țin partea), vor să-i mențină în viață. Ei vor să meargă la moarte, medicii vor, cu încăpățânare, să-i mențină în viață, să-i facă să redevină luptătorii din luna martie a acestui an, atunci când solidaritatea întru ascultarea medicului a dat voie cetățeanului să trăiască pe propriile lui picioare.
Nu noi în stradă vom elucida adevărurile Covid-19. Vom demonstra dacă este un virus fabricat sau unul natural. Nu va lua nimeni dintre noi Premiul Nobel dacă află aceste lucru. Nu în stradă vom reuși să găsim soluția miraculoasă de a-l da jos pe Ludovic Orban, pentru ca întregul popor să capete imunitate la noul coronavirus.
Din stradă nu vom reuși decât să multiplicăm numărul de îmbolnăviți, numărul de cazuri grave, implicit numărul morților. Vom avea din ce în ce mai mulți morți. O astfel de realitate ne va cuminți doar atunci când va mai rămâne cu drapelul tricolor în mână, ultimul stegar al luptei duse nu împotriva virusului ucigaș, ci împotriva bunului simț.
De această data începem să vedem cum ne luptăm cu morile de vânt. Cum ne naștem singuri adversari, chiar dacă aceștia, paradoxal, nu există decât ascunși în prostia noastră. Oamenii din stradă sunt deci potențialii transmițători de virus. În câteva zile, maxim cinci, deci joi, vom vedea care va fi rezultatul recoltei de coronavirusați, veniți din Piața Victorie, din acele corturi viu colorate, după modelul lui Vladimir Plahotniuc de dincolo de Prut.
Dacă vom scăpa ieftin, cu atât mai bine nouă, iar dacă ne vom prăbuși nu va mai exista nimeni de jur împrejurul nostru, care să ne întindă mâna de ajutor. Atunci toți vecinii noștri, toți partenerii noștri vor fi ocupați de problemele lor interne. Dar, dacă la noi guvernații nu joacă cinstit. Deja sunt sub semnul întrebării îmbolnăvirea a 45.000 de cazuri! În dulcele stil mioritic se pare că ne furăm din nou căciula!
Toate țările responsabile, chiar dacă și aici există nemulțumiri ale populației, care nu crede că ar exist acest coronavirus, (dar totuși se moare!) sunt pregătite pentru lockdown! Anglia, Israel, Germania, Spania sunt gata să ia de la început lupta cu virusul ucigaș.
Între timp s-a schimbat și salutul. Numai dai coate în coate cu noul venit, nu-ți mai lovești pumnii, sau picioarele. Acum, pentru a saluta, trebuie să duci doar mâna la inimă, așa cum o duci când fanfare îți cântă imnul național!
Oare de ce? Cum de ce?! Nu trebuie și OMS să facă ceva în lupta aceasta cu noul vechi coronavirus? Ceva decisive, căci de la salut pornește totul!
ADI CRISTI