Șeful SMG, Ion Nicolae Ciucă: Armata trebuie să fie garantul suveranității României, integrității teritoriale, democrației constituționale

Armata trebuie să fie garantul suveranității României, integrității teritoriale, democrației constituționale, a declarat joi șeful Statului Major General, general Ion Nicolae Ciucă, în cadrul Summit-ului Bunei Guvernări organizat de Strategikon, care se desfășoară la Banca Națională a României.

„Trebuie să răspundem așteptărilor poporului român privind rolul României în UE, în NATO și în arena internațională în general. (…) Orice instituție publică din România trebuie să reflecte regulile de bună guvernanță. Noi avem în Statul Major datoria de a oferi coordonare pentru o bună guvernanță. Buna guvernanță trebuie instituționalizată, ea oricum este o precondiție a activității și instituțiile din țara noastră trebuie să-și îndeplinească misiunea oferită de Constituție. Noi în armată trebuie să fim garantul suveranității României, integritatea teritorială și să păstrăm România o democrație constituțională. Oamenii trebuie să fie conștienți de problemele de apărare pentru a respecta obligațiile atunci când e nevoie și să răspundă chemărilor”, a subliniat Nicolae Ciucă.

Potrivit acestuia, de foarte multe ori în Armată sunt informații care nu pot fi oferite publicului, dar în mod dinamic și proactiv sunt comunicate în cadrul armatei deciziile NATO și se folosesc metodele cele mai potrivite pentru aceasta.

„Buna guvernare înseamnă să aperi interesele tuturor deținătorilor de interese într-o țară, respectiv să iei în considerare în primul rând fundamentele democrației și să iei în considerare lucrurile pe care le ai în administrare și oamenii de care trebuie să ai grijă. Noi, înainte de a ne îndeplini ținta, întotdeauna luăm în considerare acțiunea colectivă și aplicăm ceea ce înseamnă co-învățare, adică învățăm de la alții. Și, de asemenea, avem grijă să implementăm cu mare acuratețe conceptele folosite la NATO și pe care trebuie să le implementăm și aplicăm politicile care ni se cer a fi aplicate Și de asemenea noi aplicăm principiile de bună guvernanță în România, pentru că punem în practică principiile bunei guvernanțe, luând în considerare de asemenea Strategia Națională de Apărare și luând în considerare implementarea planurilor de apărare”, a arătat șeful SMG.

El a subliniat că Armata acordă suport autorităților române și, de asemenea, Armata are grijă să respecte legile și Constituția din România.

„Uneori există probleme, există confuzie, haos, proastă guvernanță, dar asta la nivel general și asta înseamnă că nu ai bună guvernanță, și pentru asta ai nevoie de lideri buni inclusiv în armată care să rezolve lucrurile și în acest sens e nevoie de responsabilitate atunci când implementezi o politică de apărare pentru a evita orice acțiuni întâmplătoare. (…) Noi avem un rol activ în NATO și UE luând în considerare importanța apărării naționale și Armata Română se angajează să apere interesele poporului român și obiectivele și misiunile trebuie îndeplinite toate. Eficiența înseamnă optimizarea operațiunilor, inclusiv a oamenilor, înseamnă că avem nevoie de rețele de integrare a oamenilor în aceste rețele. Și înseamnă ca totdeauna sa dorești să atingi excelența”, a menționat Nicolae Ciucă.

În opinia sa, pentru buna guvernare este necesar leadership la nivel înalt.

„Buna guvernanta necesită măsuri și proceduri la nivel național și regional, participare, eficacitate, coerență care să descrie contextul în care se folosesc toate aceste instrumente ale democrației”, a menționat șeful SMG.