MAREA RESETARE

Adi222
22.09.2020
PARATRĂSNET

MAREA RESETARE

Suntem în ultima săptămână de campanie electorală. Tensiune maximă, acuze incredibile, ce ar trebui să prezinte țara ca fiind un focar de infecții, o colcăială din care nu se mai poate ieși pe niciunde, nici pe uscat, nici prin aer, nici prin apă. Suntem prizonierii celor care știu doar să preseze, să treacă cu buldozerul peste noi, încercând astfel să-și netezească calea, să ridice pe linia orizontului ziduri, chipurile, protectoare. Nimic nu se mai poate întâmpla în România fără spectacol, fără mascaradă, fără circ. Suntem condamnați la șmecherie, atâta timp cât din șmecherie venim și în șmecherie ne pierdem. Guvernanții sunt prinși cu ușa, din ce în ce mai strâmtoraţi, atunci când trebuie să ia o decizie transparentă, chiar și față de esența alegerilor locale. Totul se face în tăcere, candidații se ascund unul de celălalt, nu există curajul de a juca pe o singură carte, atâta timp cât fiecare știe ce înseamnă opoziția și puterea. Fiecare știe care sunt costurile rămânerii în opoziție, în afara marelui câștig, acela de ”a fi tare în gură”, de a acuza și de a face gălăgie, de cele mai multe ori gratuită, folosită doar la accentele grave ale fondului sonor din piețele publice. Nimic constructiv, nimic din ceea ce poate oferi cetățeanului, în conformitate cu parfumatele promisiuni electorale.
Mai nou, un motiv de condiționare a confruntărilor în direct, între candidați, a devenit prezentarea în emisiuni cu testele pe masa, cel pentru Covid-19 și testul antidrog.
Un nou călcâi a lui Achile intră în prim planul întregirii electorale. Iată cum, Traian Băsescu redivivus! FOstul președinte al României se aruncă din nou în luptă, de partea sa având toate victoriile pe care le-a repurtat pe scena politică a țării.
Faptul că Ludovic Orban și Dan Barna l-au lăsat pe Traian Băsescu acasă sau au încercat să facă acest pas, se pare că va fi considerată gafa politică a mandatului, gafă ce va arunca în aer atât PNL cât și USR.
Disperarea liberală se vede și din reacția lui Nicușor Dan care iese imediat public, în duminica de dinaintea celei a alegerilor locale, zi în care institutele serioase de sondare a opiniei publice își realizau sondajele de calibrare. El, marele Macho Man a avut această dorință de acasă de a vedea cum i-ar sta în fruntea candidaților la Primăria Generală, astfel încât a acceptat să fie creditat cu 33%, iar după el să gâfâie Gabriela Firea cu 30% și Traian Băsescu cu 9% (sic!)
Acest carton riscă să rămână singura mare performanță a candidatului PNL-USR-PLUS la Primăria Generală a Capitalei.
Nici nu mai este nevoie să te crucești! Totul poate fi descoperit cu ochiul liber în subînțeles. Uneori se spunea că trăim în cel puțin două Românii. Că statul de drept în România este compus din două state paralele. Încă se mai caută liderii din umbră, cei care conduc de fapt viața cea de toate zilele a românilor, rămași singurii ai nimănui.
Politicul s-a dovedit a fi nepregătit să primească țara cu brațele deschise. Eterogenitatea acestei scene publice a aruncat în aer tot ceea ce însemnă coerență și responsabilitate.
Ne împiedicăm din ce în ce mai des de astfel de decizii politice, bruscate în numele țării, a binelui, traiului mai bun, devenit în ultimii 30 de ani o iluzie, o mare și nestăpânită iluzie.
Nimic nou sub soare – poate fi concluzia, atunci când încercăm să aflăm unde am ajuns, ce am câștigat, cum am evoluat, cine recunoaște că este vinovat. Instituția ”mea culpa” nu funcționează în spațiul mioritic decât în cercuri închise, cu ușile blocate, în teritorii în care nu se aude doar musca.
Alegerile locale 2020 va aduce, totuși, ceva nou, ceva de care nu am mai avut parte. Vom fi mult mai atenți cu reacția noastră, vom fi mult mai precauți în a ieși la vot, fie din cauza Covid-19, fie chiar din cauză că votul nostru va trebui să conteze atunci când îl vom da conștient că am ales bine, am ales omul necesar momentului și nu omul care știe să mintă, cu acea detașare pe care o poate avea doar cel care îți vinde pielea ursului din pădure, cu nonșalanță și plin de zâmbete multicolore, de parcă te-ar face proprietar peste haina din blană de vulpe, când este alergat de asociaţiile pentru protecția animalelor.
Pasarea motanului nu va mai fi posibilă după 27 septembrie 2020, moment în care, cu siguranţă, se va produce marea resetare.
ADI CRISTI