Adi Cristi
Adi Cristi

NU NE RUPEȚI HARTA, CUM NE-AȚI RUPT ȚARA

 

Adi Cristi

Adi Cristi

A mai venit o veste de peste Prut. Acum a stat. Uimirea s-a mai dezbinat. Peste stat. Peste România, țara celor două țări. Țara din care a plecat o hartă cu teritoriile așezate la locul lor. Această hartă, sub forma covorului fermecat din Ali Baba și cei 40 de hoți, a nimerit în Parlamentul de la Chișinău, pe când forumul legislativ se afla în ședință de lucru. Nu știm din ce cauză harta îndestulătoare a României s-a așezat peste deputatul socialist Vlad Bătrîncea, sufocându-l parcă, amețindu-l chiar, numai cum o lovitură de leică dată în cap, îl mai putea trimite în starea aceea de leșin garantat. Speriat de moarte și de șansa realăptării Moldovei la sânul țării, trădătorul istoric în palmele transformate în labe de fiare dezlănțuite a prins harta și a început să o rupă, în ritmul istericalelor smulse mai mult de groază decât de furia coaptă din gâtlejul roșu al comunismului.

Să ieșim din poveste și să citim știrea de presă: ”Harta României Mari a dezbinat deputaţii la şedinţa de astăzi a Parlamentului. Socialistul Vlad Bătrîncea a rupt-o în semn de protest faţă de un ordin emis de Ministerul Educaţiei. În urma incidentului, pe Internet au apărut mai multe îndemnuri din partea tinerilor unionişti privind organizarea unui protest în faţa Legislativului.

Scandalul din plenul Parlamentului a început după ce deputaţii socialişti au cerut audierea ministrului în exerciţiu al Educaţiei, Corina Fusu. Ordinul care a stârnit nemulţumirea PSRM îi permite unei asociaţii din ţara vecină să doneze şcolilor din Republica Moldova hărţi cu organizarea Regatului României în 1930, pentru orele de istorie”.

„Ceea ce ţine de aşa numita hartă a României Mari care a fost ruptă de fapt de istorie, noi vă repetăm de fapt ceea ce a fost demonstrat„, a arătat Bătrîncea. – Candu: „Domnule Bătrâncea vă rugăm să vă abţineţi de la tot felul de acţiuni de genul acesta”.

„Să rupeţi voi harta că oricum unirea o să se producă, şi o să zdohniţi o să muriţi de ciudă şi o să vă duceţi în Novosibirsk, a spus în replică președintele PL, Mihai Ghimpu.
Poziţia socialiştilor a fost susţinută şi de comunişti.

„Că influenţează asupra materialului didactic însuşit de elevi nici nu discută nimeni, cu excepţia lui Ghimpu care nu a terminat nimic în viaţa lui. Ghimpu hai acuma…”, a exclamat liderul PCRM, Vladimir Voronin.

Scandalul s-a extins până la şedinţa Consiliului Municipal Chişinău.
„Când au loc asemenea lucruri în Forul Suprem Legislativ al Republicii Moldova, toţi cei care fac asemenea lucruri trebuie pedepsiţi conform legii. Trădătorilor, trădătorilor şi mişeilor”, a menționat consilierul PL Ion Cebanu.
„Nu vă băgaţi nasul unde nu vă fierbe oala. Vreţi peste Prut, v-aţi luat catrafuţele şi aţi plecat peste Prut”, a replicat consilierul socialist Ion Ceban.
Gestul socialiştilor a generat şi proteste în Chişinău. Aproximativ 50 de tineri unionişti au protestat în faţa Parlamentului şi sediului Partidului Socialiştilor, unde au scandat mesaje unioniste.”

Un astfel de dialog spune totul. Nu-ți mai lasă neșansa de a te rătăci, de a avea dubii sau de a nu-ți aminti despre atrocitățile pe care le-au săvârșit sovieticii asupra pământului strămoșesc în care limba română a fost semănată o dată cu primele semințe de grâu, pe care câmpia Moldovei le-a primit spre rod și rodire.

Nu vorbi despre distrugerea simbolurilor naționale, nu vorbim despre patimi și vanități rănite, încercăm să ne explicăm de ce un om care se exprimă în limba română (chiar așa de bolovănos cum o fac toți actorii acestui episod). Un hâtru ar constata că cel puțin politicienii de dincolo de Prut încă nu sunt pregătiți să revină în patria mumă. Încă mai au de învățat sau mai precis de reînvățat, limba română, încă mai au de recuperat istoria neamului, care s-a zgribulit a neîncredere prin fel de fel de cotloane, beciuri adânci, codri virgini. Vladimir Voronin nu poate mai mult, cum de altfel mai mult nu poate nici anonimii Ion Ceban sau Vlad Bătrîncea.

Ne pierdem timpul cu ei. Mult mai importanți, în această știre de presă, sunt cei 50 de români care au ieșit în fața Parlamentului să protesteze împotriva gestului aiuritor de a rupe țara, o dată prin hoția lui Stalin și a doua oară sub mâinile lui Bătrîncea. România, spre știința lui Voronin et.comp Ceban și Bătrîncea, nu poate fi ruptă, nu mai poate fi sfârtecată, atâta timp cât protestatarii din Piața Marelui Sfat sunt din ce în ce mai îndârjiți să ceară și să obțină unirea, încercând să reconstruiască țara după harta României Mari, pe care neputința unora au rupt-o fără ca să o dezbine. Nu ne rupeți harta, cum ne-ați rupt țara!