Directorul general al OMS:”Nu este niciodată prea târziu pentru a schimba cursul lucrurilor”

„Nu este niciodată prea târziu pentru a schimba cursul lucrurilor”, a declarat marţi directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care a dorit să transmită astfel un mesaj de speranţă într-o perioadă în care noul coronavirus a ucis peste 1 milion de persoane pe plan mondial şi infectează circa 2 milioane de oameni pe săptămână, informează AFP.

„Lecţia cea mai importantă este mereu aceeaşi: oricare ar fi stadiul epidemiei, nu este niciodată prea târziu pentru a schimba cursul lucrurilor”, a scris Tedros Adhanom Ghebreyesus, care conduce lupta împotriva celei mai grave pandemii din ultimul secol din poziţia de director general al OMS, într-un editorial publicat în cotidianul britanic The Independent.

Editorialul a apărut în aceeaşi zi în care OMS a înregistrat decesul cu numărul 1.000.000 cauzat de o epidemie care a izbucnit la sfârşitul lunii decembrie 2019 în China şi s-a răspândit apoi în câteva luni în lumea întreagă, infectând cel puţin 33 de milioane de persoane, dintre care unele rămân cu sechele grave.

„Un milion de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza COVID-19 şi încă şi mai multe suferă din cauza pandemiei”, a subliniat directorul OMS, insistând totodată asupra rapidităţii fără precedent cu care omenirea a reuşit să pună la punct teste de depistare şi să se mobilizeze pentru a descoperi cât mai repede posibil vaccinuri eficiente şi sigure.

Pandemia de COVID-19, care a părut pentru o vreme că se afla sub control în mare parte a lumii, înregistrează în prezent o recrudescenţă accelerată odată cu redeschiderea economiilor naţionale. OMS a înregistrat un record de 4 milioane de infectări confirmate în ultimele două săptămâni la nivel mondial.

Folosind acelaşi ton didactic, directorul general al OMS a insistat pe „cele patru etape esenţiale pe care toate ţările, toate comunităţile, toţi indivizii trebuie să se concentreze pentru a stăpâni epidemia: evitarea amplificării lucrurilor, reducerea mortalităţii prin protejarea celor mai vulnerabili, fiecare individ trebuie să facă eforturi. Iar guvernele trebuie să folosească toate mijloacele pentru a detecta şi a izola cât mai repede posibil infecţiile şi să evite astfel costisitoarele măsuri de izolare pe scară largă”.AGERPRES