Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, consideră că, în ziua în care Comisia Europeană a lansat „Raportul privind statul de drept în ţările UE în 2020”, preşedintele Klaus Iohannis a încălcat Constituţia şi statul de drept făcând declaraţii publice electorale de la Palatul Cotroceni şi nu de la sediul PNL.
„În ziua în care Comisia Europeană a lansat ‘Raportul privind statul de drept în ţările UE în 2020’ şi a constatat abuzuri fără precedent ale actualei puteri din România, preşedintele Iohannis a ales să comită un nou abuz, folosindu-se de Palatul Cotroceni şi nu de sediul partidului din Modrogan, pentru a face declaraţii publice electorale PNL, încălcând Constituţia şi statul de drept”, a scris, miercuri, Cazanciuc pe Facebook.
El a arătat că, în ultimul an, asociaţiile şi presa „au vorbit mai mult despre cel puţin două lucruri grave menţionate în raportul Comisiei Europene: practica abuzivă a ordonanţelor de urgenţă din domeniul Justiţiei şi numirile netransparente la vârful Parchetelor”.
„Zeci de ordonanţe de urgenţă emise într-o singură noapte fără niciun fel de dezbatere, cel mai mare număr de ordonanţe emis vreodată de un Guvern, numiri la vârful parchetelor făcute în ciuda avizului negativ al CSM şi Comisiei de la Veneţia sunt fapte care i-au determinat până şi pe prietenii populari europeni să nu mai poată ascunde gunoiul sub preş şi să consemneze negru pe alb abuzurile actualei puteri. Îi putem ajuta, pentru a face o radiografie corectă a statului de drept din România, punându-le la dispoziţie, dacă nu le au deja şi le ignoră, decizii ale CSM prin care se constată atacuri la adresa justiţiei din partea actualei puteri”, afirmă social-democratul.
Preşedintele interimar al Senatului spune că îl aşteaptă în Comisiile juridice ale Parlamentului pe ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, să explice de ce doreşte să reintroducă controlul politic asupra numirilor de magistraţi.
„Îl aştept cu mare interes pe ministrul Justiţiei în Comisiile juridice ale Parlamentului să explice de ce doreşte să reintroducă controlul politic asupra numirilor de magistraţi. Căror standarde europene corespunde această restauraţie? Cel puţin asta rezultă din informaţiile apărute în presă despre intenţiile Ministerului Justiţiei în materie de reformă a justiţiei. Transparenţa şi cooperarea loială între puteri despre care vorbea ministrul Justiţiei atunci când a cerut votul de încredere al Parlamentului rămân doar vorbe frumoase, care amăgesc pe cei care vor să mai creadă în ‘liberalii’ din Modrogan”, a transmis Cazanciuc. AGERPRES