SALVAREA DE DUPĂ COLȚ
Pandemia cu noul coronavirus care ne-a umplut un an întreg cu tensiune maximă este pe punctul de a cere azil politic cel puțin în țările deja bătătorite, cu cimitirele pline,, astfel încât se vorbește deja după valul doi, de un val trei și așa mai departe, făcându-ne să înțelegem, mai forțați, mai cu binișorul, că pandemia nu are cum să se oprească în loc, așa neterminată. Încă mai are balta pește, drept pentru care pe margine stau aliniați spre luciul apei pescarii lumii.
Ce spun specialiștii?! ”Între momentul actual şi primăvara anului viitor, pandemia de coronavirus va lovi Europa în mai multe valuri. Statele de pe continent se confruntă în prezent cu efectele valului al doilea, care au dus la re impunerea carantinei naționale în Franţa şi Marea Britanie și la reintroducerea stării de urgența în Spania.
Un avertisment al organismului ştiinţific care consiliază guvernul francez, de exemplu, în privință pandemiei de coronavirus arată că valul al doilea al epidemiei de COVID, cu care se confruntă în prezent ţările de pe continentul european, nu va fi şi ultimul.
Conform sursei citate, statele europene vor avea de înfruntat mai multe valuri succesive la sfârșitul acestei ierni şi în primăvara anului viitor iar perspectiva lunilor următoare este „extrem de dificilă”.
Chiar înainte ca președintele francez să anunţe, săptămâna trecută, reintrarea ţării în carantină naţională până la 1 decembrie, organismul ştiinţific a avertizat că „este foarte dificil de prezis” cât va dura cel de-a doilea val.
„Depinde de virus, de mediul său climatic, de măsurile care vor fi luate pentru a limita circulația virusului, de acceptarea lor şi, prin urmare, de impact”, a argumentat Consiliul.
Carantina din Franța, a fost impusă pentru a reduce de 10 ori numărul de infectări.
Ipoteza de lucru este că ieşirea din valul al doilea se va petrece la sfârșitul acestui an sau la începutul anului 2021. Momentul ar trebui să coincidă cu o diminuare a cazurilor zilnice la un nivel între 5.000 şi 8.000 pe zi.
Asta ar însemna ca, în urma carantinei naționale, rata de infectare să scadă de 6 până la 10 ori, de la nivelul actual de 40.000 – 50.000 de cazuri noi pe zi.
Totuși, indiferent de succesul măsurilor implementate, ele nu vor fi probabil suficiente „pentru a evita alte valuri, după cel de-al doilea”, consideră Consiliul ştiinţific al guvernului francez. Specialiştii acestuia cred că valurile pandemice succesive vor dura „până la apariţia primelor vaccinuri”, probabil în al doilea trimestru al anului 2021”.
Această perspectivă sumbră nu ne face să fim decât prizonierii unei spaime, pe cât de explicabilă pe atât de agresivă și ușor de înțeles, atâta timp cât în corpul ei se află pericolul dovedit al morții. Se moare, indiferent de ce vor unii sau de ce înjură alții. Toate decesele sunt trecute cu ștampila Covid-19, pentru a avea liber de trecere și de sigilare și de înmormântare după scenariul scurt, fără sicrie deschise, fără îngrămădeală la groapă, fără băutură și mâncare îndestulătoare, doar cât să amorțească foamea, setea și durerea.
Noaptea parcurile trebuie închise (sic!) așa cum ”în interiorul mijloacelor de transport, călătorii „ar trebui să rămână tăcuți”, reducând astfel cantitatea de particule eliminate”, ce s-au dovedit a fi mult mai periculoase pentru o iminentă infestare.
Din ce în ce mai multe măsuri șoc sunt luate, ajungându-se la situații greu de explicat, dar care se bănuie a conține ”salvarea de după colț”.
Peste țară se pregătește să cadă iarna, în binemeritatul ei habitaclu alb, înghețat, plin de zăpadă, spațiul în care viscolul devine poarta prin care se poate intra în anotimpul miracolului cu Moș Crăciun traversând lumea în sania sa trasă de reni înspre casele fiecăruia unde, la gura sobei, nu pierde ocazia să-și învelească cu duioșie noul coronavirus.
ADI CRISTI