Alte două localităţi din judeţul Iaşi au depăşit pragul de incidenţă de 3 la mie la numărul cazurilor noi de coronavirus

Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Iaşi s-au întrunit luni, 9 noiembrie, într-o nouă şedinţă la Prefectură, convocată de prefectul Marian Grigoraş, pentru a analiza situaţia epidemiologică înregistrată în judeţ în ultimele 14 zile şi a aproba măsurile care trebuie luate în continuare în vederea prevenirii şi extinderii infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 în rândul populaţiei. Pe baza datelor statistice actualizate privind evidența populației, puse la dispoziție de Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au adoptat o hotărâre care prevede, printre altele, programul de lucru al operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum a produselor alimentare şi/sau a băuturilor alcoolice sau nealcoolice de tipul restaurantelor, barurilor şi cafenelor, cinematografelor şi instituţiilor de cultură şi spectacole, precum şi a operatorilor licenţiaţi în organizarea jocurilor de noroc, în funcţie de rata de incidenţă a cazurilor noi de coronavirus înregistrate în ultimele 14 zile raportate la mia de locuitori. Având în vedere că rata de incidenţă a cazurilor noi de infecţii cu virusul SARS-CoV-2 înregistrată în ultimele 14 zile în localităţile Balş şi Leţcani a depăşit valoarea de 3 la mie, activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum a produselor alimentare şi/sau a băuturilor alcoolice şi nealcoolice de tipul restaurantelor, barurilor şi cafenelelor, cea a cinematografelor sau a instituţiilor de cultură şi spectacole, precum şi cea a operatorilor licenţiaţi în organizarea jocurilor de noroc din cele două localităţi va fi interzisă pentru o perioadă de două săptămâni. Ca noutate, hotărârea face referire, în ceea ce-i priveşte pe operatorii de tip restaurante, baruri şi cafenele care funcţionează în interiorul clădirilor, şi la spaţiie publice închise care au un acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent al funcţionării spaţiilor respective. (E.M.)

HOTĂRÂRE:

Art. 1. (1) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor și a operatorilor economici care desfăşoară activităţi în spaţiile publice închise care au un acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent din comunele Balș (3,24) și Lețcani (3,12), unde incidența cumulată a cazurilor în ultimile 14 zile este mai mare de 3/1000 de locuitori, este interzisă.

(2) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor și a operatorilor economici care desfăşoară activităţi în spaţiile publice închise care au un acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent din comunele Mădârjac (1,83), Schitu Duca (2,00), Victoria (1,57), unde incidența cumulată a cazurilor în ultimile 14 zile este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori, este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-21,00.

Art. 2 (1) Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare și a operatorilor economici care desfăşoară activităţi în spaţiile publice închise care au un acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanentdin comunele Balș (3,24) și Lețcani (3,12), unde incidența cumulată a cazurilor în ultimile 14 zile este mai mare de 3/1000 de locuitori este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități de cazare.

(2) Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare și a operatorilor economici care desfăşoară activităţi în spaţiile publice închise care au un acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanentdin comunele Mădârjac (1,83), Schitu Duca (2,00), Victoria (1,57), unde incidența cumulată a cazurilor în ultimile 14 zile este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori, este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-21,00.

Art. 3 Este permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile prevăzute la art. 1, alin 1 și art. 2, alin 1.

Art. 4 (1) Organizarea și desfășurarea în interior a activităților cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte din comunele Balș (3,24) și Lețcani (3,12), unde incidența cumulată a cazurilor în ultimile 14 zile este mai mare de 3/1000 de locuitori, este interzisă.

(2) Organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte din comunele Mădârjac (1,83), Schitu Duca (2,00), Victoria (1,57), unde incidența cumulată a cazurilor în ultimile 14 zile este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori, este permisă cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului.

Art. 5 (1) Activitatea cu publicul a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc din comunele Balș (3,24) și Lețcani (3,12), unde incidența cumulată a cazurilor în ultimile 14 zile este mai mare de 3/1000 de locuitori, este interzisă.

(2) Activitatea cu publicul a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc din comunele Mădârjac (1,83), Schitu Duca (2,00), Victoria (1,57), unde incidența cumulată a cazurilor în ultimile 14 zile este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori, este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului.

(3) Activitatea cu publicul a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc prevăzute la alin. 2 se desfășoară în intervalul orar 5,00-21,00.

Art. 6 Activitățile de organizare și desfășurare în aer liber a spectacolelor de tipul drive-in, spectacolele, concertele, festivalurile publice și private sau alte activități şi evenimente culturale sunt interzise în comunele Balș (3,24) și Lețcani (3,12), Mădârjac (1,83), Schitu Duca (2,00), Victoria (1,57),  unde incidența cumulată a cazurilor în ultimile 14 zile este mai mare de 1,5/1000 locuitori.

Art. 7 Se interzice organizarea de evenimente private, pe întreaga perioadă a stării de alertă pe teritoriul României, (nunți, botezuri, mese festive etc) atât în spații deschise cât și închise (saloane, cămine culturale, restaurante, terase, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente etc) pe raza județului Iași.

Art. 8 Măsurile stabilite la art. 1 – 6 din prezenta hotărâre se aplică pentru o perioadă de 14 zile, respectiv 10.11.2020-23.11.2020, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia.

Art. 9 Regimul contravențional aplicabil pentru nerespectarea măsurilor dispuse este cel stabilit la art. 64-70 din Legea nr. 55/2020.

Art. 10 Comitetele Locale pentru Situații de Urgență au obligația informării operatorilor economici/instituțiilor care desfășoară activitățile menționate în prezenta hotărâre, despre măsurile adoptate.

Art. 11 Inspectoratul pentru Situații de Urgentă ”Mihail Grigore Sturdza” al județului Iași, prin Secretariatul Tehnic Permanent al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași va transmite prezenta hotărâre membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași, autorităților publice locale menționate în prezenta hotărâre.