MAJORITATEA CÂȘTIGĂTOARE

Circul de pe scena politică a țării continuă. Orban nu mai este Orban. Liberalii nu mai sunt glasul din corul adulațiilor orbaniene, via Klaus Werner Iohannis. Colegii de partid ai președintelui PNL, în frunte cu Robert Sighiartău, sar la gâtul lui Ludovic, alături de Dacian Cioloș care rămâne fidel conceptului profund de schimbare. Lupta se dă la scenă deschisă. Nu mai sunt necesare subterfugiile. Totul se întâmplă la lumina zilei sau chiar a becurilor stradale pe timp de noapte. Acest tablou pare să fie desprins din suita unei prelungite povești de capă și spadă.
Luptele deschise sau cele din spatele ușilor au ajuns să țină de războiul fratricid între ei, liberalii, de exemplu, confruntări sângeroase pentru putere, pentru a ține cu dinții de funcțiile cu care s-au obișnuit de-a lungul vremurilor. Mult visata unitate a dreptei, provocată de Klaus Werner Iohannis să fie câștigătoare, se dovedește a fi o jalnică încercare de armonie, întru împărăţirea frățește a posturilor guvernamentale și parlamentare, chiar dacă PNL se crede a fi câștigătorul, cel puțin în fața aliaților săi (USR-PLUS, UDMR). Doar că, socoteala de acasă nu se potrivește cu interesele de la partid.
Social-democrații au nevoie de un pocnet de bici, de o urmă a sfichiului pe rumeniul feselor pentru a face acel salt înainte sub formă de trezire. Chiar dacă, aritmetic vorbind, ei au câștigat alegerile, nu se încumetă să se ia în serios. Așteaptă ca învinșii să se dea la o parte, să li se facă loc, să fie invitați cu acea reverență făcută în fața câștigătorilor. Chiar dacă s-ar crede că oamenii lui Marcel Ciolacu țin la etichetă în realitate este vorba despre acea stare de timorare, care face jocurile din umbră ale obraznicilor și șmecherilor, acea categorie de nesimțiți specifică acelor medii în care bunul simț face ravagii. Pe fondul acestor observații găsim în toate culorile politice astfel de comportamente, care nu numai că strică ierarhiile, dar aduc în prim planul momentului valori alterate, dar greu de evitat. Ne aflăm în situația acelui ”mult zgomot pentru nimic”, doar că acel ”nimic” are acea inerție greu de învins, dar care ne culcă la pământ, ne pune călcâiul pe aortă, privindu-ne zbaterea ca pe propria lor victorie. Se spune că poporul este cel care decide, prin votul său imperativ. Dar iată că sunt situații în care nici măcar acest vot suprem nu poate să facă ordine, din cauza îngrămădirii excesive a scenei politice. Astfel, amestecul intempestiv al președintelui Klaus Werner Iohannis înaintea consultărilor constituționale între președinte și liderii partidelor parlamentare în vederea desemnării candidatului pentru funcția de prim ministru, a aruncat pur și simplu scena în aer.
Liberalii și-au arătat nemulţumirea împotriva deciziei unilaterale, la un moment, a lui Ludovic Orban de a se mai visa încă o dată prim ministru, reușind în cele din urmă să obțină un nou mandat pentru negocierea funcțiilor guvernamentale și parlamentare, de această dată alături de Florin Cîțu (care nu a mai făcut acel pas înapoi, prin fugă sau nici măcar prin pași mărunți!).
Astfel, gruparea lui Ludovic Orban se vede dintr-o dată pusă la mijloc, între nemulţumiţii liberali și nemulțumiții din USR-PLUS, în timp ce mesajele de la Cotroceni vin încă neutre și liniștitoare, să nu tulbure rezultatul socotelilor pe care oamenii lui le fac, astfel încât să se treacă și la treabă. Prea multă vorbărie, prea multă socoteală, prea multe interese și prea puțină treabă, ar fi concluzia pe care Administrația Prezidențială o trece pe agenda de lucru, mai ales că însuși președintele s-a împăcat cu gândul că nu vom avea guvern până la Crăciun!
Primul partid politic, care va demonstra că este în măsură să construiască acea majoritate parlamentară necesară trecerii prin Parlament a legilor, va avea dreptul să propună un candidat la funcția de prim ministru.
Această formulare ar fi trebuit să fie de fapt începutul dialogului cu președintele al partidelor politice calificate în noul Parlament al României, fără a avea din start obligația să se situeze la modul descalificant la stânga sau la dreapta eșichierului politic.
Iată tabloul câștigătorilor acestei alegeri parlamentare din 6 decembrie 2020: PSD 157 fotolii parlamentare, PNL 134, USR 80, AUR 47, UDMR 30, alte minorități decât aceea maghiară 17.
Poftim la a forma majoritatea câștigătoare!
ADI CRISTI