Există încă situaţii în care personalul sanitar poartă o singură mască pe parcursul unei zile de muncă, în condiţiile în care nu sunt reglementări care să standardizeze durata de utilizare a acesteia, a declarat, joi, pentru AGERPRES, vicepreşedintele şi purtătorul de cuvânt al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, Gabriel Predica, în timpul mitingului organizat de organizaţia sindicală în faţa sediului Guvernului.
Câteva zeci de membri ai federaţiei au participat la protest, solicitând măsuri de protecţie mai bune pentru personalul sanitar, dar şi respectarea de către Guvern a legislaţiei salarizării.
„Revendicările noastre încep cu probleme care ţin de echipamentele individuale de protecţie. Noi am solicitat o standardizare a acestora, după ce ne-au fost semnalate de către salariaţi anumite situaţii în care au fost nevoiţi să utilizeze, de exemplu, o mască de-a lungul unei singure ture, şi aşa mai departe. Deci, constatăm că nu există o standardizare la nivel naţional în materie de utilizare şi cantitativă, dar şi calitativă, a materialelor individuale de protecţie. Nouă ne sunt încă semnalate probleme şi din perspectivă calitativă, dar şi din perspectivă cantitativă. Noi considerăm că o standardizare la nivel naţional ar fi utilă şi din perspectivă managerială, întrucât în acest fel managementul unităţilor sanitare ar şti care le este necesarul de materiale de protecţie. Nu există la momentul actual o formă de reglementare în care să fie menţionată în mod explicit că o mască se utilizează într-o tură de opt ore sau că sunt necesare trei măşti, patru măşti şi aşa mai departe. De asemenea, diferenţele şi pe categorii profesionale: asistenta, infirmiera şi aşa mai departe cât timp pot utiliza în mod continuu un anume echipament de protecţie. Nu există un document care să stabilească astfel de standarde. Noi asta solicităm, să existe o standardizare naţională”, a afirmat Predica.
De asemenea, reprezentantul organizaţiei sindicale din domeniul medical a menţionat că personalul medical are nevoie de reducerea timpului de utilizare a unui combinezon de protecţie la 3 ore.
„Tot din această perspectivă, discutăm şi despre perioada în care un salariat trebuie să-şi desfăşoare activitatea în mod continuu îmbrăcat în echipament complet. Noi solicităm şi acum să se reducă la trei ore în mod continuu utilizarea echipamentului de protecţie, evident, cu pauze şi apoi reluarea activităţii”, a explicat el.
Pe de altă parte, vicepreşedintele Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” a apreciat că îngheţarea salariilor din sectorul public în anul curent reprezintă tăieri de drepturi salariale pentru multe categorii de angajaţi din domeniul sanitar.
„Din perspectiva drepturilor salariale, deşi am avut o înţelegere cu premierul Orban la jumătatea anului trecut, prin care tuturor salariaţilor din sănătate, începând cu 1 ianuarie 2021, trebuia să li se acorde nivelul salarial din 2022, am rămas cu infirmiere, brancardieri, îngrijitoare, personal nemedical, personal TESA, personal din paraclinic, psihologi, care au rămas cu salariile aferente anului 2020. Mai mult decât atât, constatăm că acestor categorii de salariaţi le sunt tăiate drepturi salariale de drept, întrucât lor li s-a cuvenit acea pătrime din diferenţa dintre anul 2022 şi 2018, care trebuia a le fi acordată începând cu 1 ianuarie 2021. Numai că, la finalul anului trecut, Guvernul a îngheţat salariile de bază în zona bugetară. Este un gest de nerecunoştinţă din punctul nostru de vedere în raport cu salariaţii din sănătate. Eforturile şi sacrificiile lor din ultimele 10-11 luni de zile au fost semnificative”, a apreciat Gabriel Predica.
Revendicările Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, care au dus la organizarea de mitinguri, joi, în toată ţara, vizează adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecţia sănătăţii şi securităţii salariaţilor din sănătate (echipamente, circuite, resurse materiale şi umane etc.), astfel încât să determine o reducere semnificativă a numărului de salariaţi nou infectaţi cu SARS-CoV-2 şi decedaţi din cauza COVID-19, precum şi respectarea dreptului legal la pensia de urmaş pentru copiii colegilor decedaţi la datorie.
De asemenea, sindicaliştii mai cer creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul prevăzut de Legea salarizării pentru anul 2022 şi anularea reducerii salariilor de bază prevăzută de OUG nr. 226/2020; raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale şi acordarea tuturor sporurilor pentru condiţii de muncă la nivel maxim, ca şi introducerea tuturor categoriilor de lucrători din sănătate în Anexa nr. 2 a legii 153/2017; acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a pandemiei pentru toţi salariaţii din sănătate; acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30%, sporul pentru combaterea epidemiei şi plata orelor suplimentare, pentru toţi lucrătorii care încă nu au beneficiat de ele; plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază. AGERPRES