Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, că interesul pentru redeschiderea şcolilor cu prezenţă fizică se păstrează
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, că interesul pentru redeschiderea şcolilor cu prezenţă fizică se păstrează, iar ministerul susţine testarea elevilor, dar nu are competenţe în domeniu şi există doar 113 medici şcolari şi 268 de asistenţi medicali.
„Interesul major pentru redeschiderea şcolilor cu prezenţă fizică se păstrează. În Europa, printre cele 27 de state doar trei state – Germania, Danemarca, Portugalia – nu au deschise cel puţin grădiniţele sau învăţământul primar sau nu au decizia de a le deschide în următoarele zile. În acest context, ne concentrăm atenţia pentru pregătirea şcolilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine, decizie care va trebui să fie confirmată de CNCSU şi va trebui să fie urmată de un ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Educaţiei. Concentrarea atenţiei se va face atât pe protecţie împotriva COVID, cât şi pe protecţie împotriva riscului pericolului de incendiu. (…) Analiza pe care o vom face în cursul zilei de mâine va pune laolaltă realităţile din Educaţie de cele din domeniul sanitar. Factorul care condiţionează decizia este evoluţia epidemiologică, atât din perspectivă cantitativă a ratei de infectare, cât şi din perspectivă calitativă – aceea a prezenţei unei noi tulpini”, a afirmat Cîmpeanu, la Palatul Parlamentului.
El a subliniat că Ministerul Educaţiei nu are competenţe pentru testare şi vaccinare, dar va susţine testarea elevilor pentru COVID-19.
„Testarea elevilor este un proiect ce ţine de domeniul Sănătăţii, este un proiect al Ministerului Sănătăţii, pe care noi cei din Ministerul Educaţiei îl susţinem cu toată forţa, dar forţa noastră este scăzută deoarece sunt doar 113 medici de medicină şcolară şi 268 de asistenţi medicali, care în momentul în care vorbim îşi desfăşoară activitatea la DSP, pentru cele 17.000 de şcoli cu personalitate juridică şi structuri arondate. (…) Nu avem competenţe pentru testare şi vaccinare în Ministerul Educaţiei”, a explicat Sorin Cîmpeanu.
Potrivit acestuia, luni vor fi publicate datele privind disponibilitatea de vaccinare anti-COVID în sistemul de învăţământ.
„Până în momentul de faţă sunt 113.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ deja programaţi şi aproape 20.000 deja vaccinaţi. Printre cele nouă categorii de lucrători esenţiali, personalul din învăţământ este cel mai numeros cu privire la disponibilitatea de vaccinare. Din păcate, factorul limitativ în România şi în orice alt stat este numărul de doze de vaccinuri, deci nu este vina cadrelor didactice şi a angajaţilor din învăţământ că nu vor să se vaccineze”, a spus ministrul Educaţiei.
Cîmpeanu a informat că va fi organizată o videoconferinţă online cu inspectoratele şcolare judeţene, miercuri sau joi, în cazul unei decizii privind redeschiderea şcolilor cu prezenţă fizică.
El a precizat că elevii cu vulnerabilităţi trebuie să aibă asigurat procesul de învăţare/predare online, iar pentru cei care prezintă simptome recomandarea ministerelor Sănătăţii şi Educaţiei este aceea de a rămâne acasă şi a nu intra în colectivitate.
Totodată, pentru elevii care au în familie aparţinători cu vulnerabilităţi medicale certificate trebuie să se asigure învăţarea/predarea online, a completat Sorin Cîmpeanu.
Procesul de predare online ar urma să fie asigurat de profesorii care au vulnerabilităţi cronice certificate de către un medic de familie şi cei care prezintă simptome de infecţie respiratorie.
„Atunci când profesorul are vulnerabilităţi care îl împiedică să fie prezent în şcoală, programul orar va trebui să fie adaptat de fiecare şcoală în aşa fel încât elevii să aibă grupate aceste ore online într-o singură zi”, a indicat ministrul Educaţiei. AGERPRES