SĂ SEPARĂM GRÂUL DE NEGHINĂ

 

Avem această intoleranță dovedită la liniște, la normalitate. Trăim fără nici o altă provocare decât aceea a imposibilului. Cultivăm și dezvoltăm neșansa de a fi definiția pedepsei. Suntem mai presus de orice lucru credibil, atenți la ceea ce ni se întâmplă, chiar dacă nu cu noi, ci, cu predilecție, aproapelui nostru. În cazul dezastrelor folosim formula: ”Mai bine să moară capra vecinului”. Orice piedică, pe care o întâlnim în cale, este interpretată ca fiind un atac dușmănos a celui care ne poartă sâmbetele, chiar dacă, în acest caz, acesta „joacă într-un alt film”. Niciodată în destinul poporului român nu am întâlnit un altfel de caracter, o altfel de atitudine decât această lovitură sub centură pe care viața i-o cere dacă are de gând să meargă mai departe. Și, nu doar să meargă, ci și cum să meargă. Pe ce fel de cadavre va călca sau care sunt cei sacrificați în aceste iluzorii atacuri doar pentru a rămâne în frunte, se adună într-un grupaj de piste care, la o adică, pot să dezvolte tot felul de versiuni ale adevărului.
Nu aș vrea să fac nici o legătură între realitatea imediată și să mă apropii de miezul fierbinte ale incendiilor din spitalele României. Personajele implicate în aceste dezastre, administrație și corpul medical, (eroul lui Klaus Werner Iohannis, după cum acesta declară, ”medicii și asistentele – eroii mei”). Incendiul de la Spitalul Matei Balș, care a provocat moartea a cinci omeni, arși de vii, cum doar Inchiziția mai proceda cu ereticii, aruncă în aer liniștea și așa deteriorată din cauză de pandemie Covid-19, propunând societății civile proteste peste proteste, chiar dacă suntem într-o perioadă când acestea sunt interzise pe considerente de luptă împotriva noului coronavirus. Incendiul recent de la ”Matei Balș” a scos din amorțeală și pe actualii guvernați care s-au văzut din ce în ce mai singuri, din ce în ce mai părăsiți, provocând în singurătatea fiecărui conducător puseuri de atitudini dintre cele mai dure. O astfel de atitudine l-a prins de picior, când aceste alerga, pe prim ministru Florin Cîțu, prăbușindu-l în haznaua plină de ridicol: ”Incendiul de la ”Matei Balș”, unde cinci oameni au murit, este rezultatul lipsei de investiții și al modului în care se fac controalele și a transmis un avertisment dur angajaților cu atribuții în acest sens. „Faceți-vă treaba, altfel plecați acasă!”, a spus Cîțu.
„Metehnele sistemului de sănătate și-au făcut prezența și azi în această tragedie.
Deși au fost alocate resurse importante, doar în 2020, 6,1% din PIB, doar o foarte mică parte au fost alocați investițiilor. E momentul să înțelegem că nu putem merge așa mai departe, nu putem cheltui 95% din resurse doar pentru salarii și sporuri!
Pe lângă aspectul penal, e și o echipă – corpul de control care va prezenta un raport –  avem unul preliminar, aștept concluziile finale. Nu am învățat nimic din experiența de anul trecut (incendiul de la spitalul din Piatra Neamț – n.r.). Așa nu mai merge! Angajaților din administrație, din Ministerul Sănătății, inspecțiile de sănătate, inspecțiile de control, le spun: ieșiți din birouri, faceți-vă treaba, altfel plecați cu toții acasă! Fiecare angajat să își facă treaba pentru care e plătit! E pretenția pe care o am de la angajații din sectorul public”, a spus premierul Florin Cîțu. Pe de altă parte, el a descris intervenția pompierilor ca fiind eficientă și rapidă.
Revolta în ”portul” incompetenței premierului Florin Cîțu este în general de bun augur, atâta timp cât se poate spera ca, după această măciucă primită în moalele capului, să urmeze trezirea. Trezirea la realitate, trezirea din amorţire a creierului dominat de ”jocurile puterii”. Florin Cîțu a ajuns astfel să se întrebe de ce nu a folosit bani pentru investiții: ”Deși au fost alocate resurse importante, doar în 2020, 6,1% din PIB, doar o foarte mică parte au fost alocați investițiilor”. Păi, cum vine asta? Eu semnez și altcineva este de vină pentru modul în care am decis să gestionez banii? Că nu PSD este de vină și în timpul guvernării PNL-USR-PLUS-UDMR?!
Mai există o alternativă la ce trebuie să facem în continuare. Dacă afirmația prim ministrului rămâne valabilă, atunci există un motiv indubitabil de demisie a Guvernului Cîțu. O renunțare la acest mandat, pe motiv de incompetență, poate fi un sigur pas înainte, dar și „o învățătură de minte”. Cred că este timpul să-l cităm și să-l învățăm pe Florin Cîțu când ne cere: ”Fiecare angajat să își facă treaba pentru care e plătit!”
Strada, la rândul ei, începe să freamăte, să se strige demisia pentru toți cei care ar trebui să-și facă mea culpa și ”să plece acasă” Când vom scăpa de încrâncenarea care ne macină, când vom fi mai detașați, mai înțelegători că nu noi suntem cei care deținem adevărul absolut, atunci vom reuși să separăm grâul de neghină.
ADI CRISTI