Breaking News

Teste nucleare în Algeria:Franţa trebuie să „îşi asume responsabilităţile istorice”

Franţa trebuie să „îşi asume responsabilităţile istorice” şi „să decontamineze” siturile testelor nucleare efectuate în Sahara algeriană în anii 1960, a declarat un înalt oficial militar algerian, generalul Bouzid Boufrioua, citat duminică de AFP.

„Au trecut mai bine de 60 de ani după primul test nuclear din Algeria. Franţa persistă în refuzul său de a livra hărţile care dezvăluie localizarea deşeurilor sale nucleare”, a deplâns acest ofiţer cu rang înalt din comandamentul forţelor terestre în ediţia din februarie a influentei reviste a Ministerului Apărării, El Djeich, publicată duminică.

Potrivit generalului Boufrioua, predarea hărţilor este „un drept pe care statul algerian îl revendică cu tărie, fără a uita problema despăgubirii victimelor algeriene ale testelor”.

Pe 13 februarie 1960, la Reggane, în deşertul Sahara (sud), Franţa a efectuat primul său test nuclear, numit „Gerboise Bleue”: o bombă de plutoniu cu o putere de 70 kilotone – de trei până la patru ori mai puternică decât cea de la Hiroshima – ale cărei nor radioactiv s-a extins în toată Africa de Vest şi sudul Europei.

Franţa, care a colonizat Algeria între 1830 şi 1962, a efectuat în total 17 teste nucleare în Sahara algeriană între 1960 şi 1966, la siturile Reggane şi apoi la In Ekker.

Unsprezece dintre ele, toate subterane, sunt ulterioare Acordurilor de la Evian din 1962, care au confirmat independenţa Algeriei, dar cu o clauză care a permis Franţei să utilizeze siturile din Sahara până în 1967.

„Franţa trebuie să îşi asume responsabilităţile istorice, mai ales după ce 122 de state ale Adunării Generale a ONU au ratificat, la 7 iulie 2017, un nou tratat Tratat privind interzicerea armelor nucleare (TPNW), care se adaugă tratatelor anterioare”, a estimat generalul algerian.

„Principiul +poluatorul plăteşte+ a fost, de altfel, introdus în tratat şi recunoscut oficial. Este pentru prima dată când comunitatea internaţională le solicită puterilor nucleare să îşi îndrepte greşelile din trecut”, a spus el.

Autorităţile franceze au dat asigurări la trei zile după explozia din 13 februarie 1960 că radioactivitatea este peste tot mult inferioară normelor de siguranţă acceptate. Însă o serie de documente declasificate în 2013 au dezvăluit că s-au înregistrat căderi radioactive mult mai mari decât cele admise la acea vreme, în toată Africa de Vest şi în sudul Europei.

Aceste teste au provocat „un număr mare de victime în rândul populaţiei locale şi daune mediului înconjurător, care din păcate continuă şi în prezent”, a spus generalul Boufrioua.

Dosarul testelor nucleare este unul dintre principalele subiecte de controversă în relaţia dintre dintre Alger şi Paris, mai scrie AFP. AGERPRES