Basarabia

În R. Moldova este marcată Ziua Internațională a Femeii

Chişinău, 8 mar. /MOLDPRES/. În Republica Moldova este sărbătorită astăzi Ziua Internațională a Femeii, alături de mai multe state din lume, informează MOLDPRES.

Anul acesta, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, Parlamentul European evidențiază rolul primordial al femeilor pe durata crizei Covid. Femeile sunt în prima linie a luptei cu pandemia de coronavirus, printre altele, și pentru că sunt majoritare în sectorul sanitar. Dar ele se numără și printre categoriile cele mai afectate, adesea având locuri de muncă precare sau nesigure, în sectoare care au dispărut ori s-au transformat din cauza crizei. În plus, lockdown-urile repetate au dus la creșterea violenței domestice. Eurodeputații fac un apel ca aceste inegalități să fie combătute.

Parlamentul European va celebra Ziua Internațională a Femeii cu ocazia sesiunii plenare din 8 martie. Cu această ocazie va fi proiectat un mesaj video din partea prim-ministrului Noii Zeelande, Jacinda Ardern.

Ziua Internațională a femeii (denumită generic Ziua femeii) este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și discriminarea și violența care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii. Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU.

Ziua femeilor a fost sărbătorită pentru prima dată la 28 februarie 1909 în New York, în amintirea unei greve a unui sindicat al femeilor, grevă care avusese loc în 1908. În august 1910, cu ocazia Internaționalei Socialiste reunită la Copenhaga, s-a propus de a sărbători ziua internațională a femeii, fără a fi specificată însă o dată anume. Ziua internațională a femeii a fost sărbătorită pentru prima dată anul următor, în 19 martie 1911. Începând cu anul 1913, femeile din Rusia au sărbătorit ziua femeii în ultima duminică din februarie.

După Revoluția din Octombrie 1917, ziua de 8 martie a fost declarată sărbătoare oficială în Rusia, iar abia în 1965 aceasta a devenit zi nelucrătoare. Următoarea etapă în instituirea unei zile dedicate femeii a constituit-o proclamarea, în 1977, de către ONU, a Anului Internațional al Femeilor și declararea perioadei 1976–1985 ca Deceniul ONU pentru condiția femeii.

În data de 8 martie, Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită  în 60 de state, în unele țări fiind declarată prin lege zi liberă. De 8 martie, de regulă, femeilor și fetelor li se dăruiesc cadouri, flori sau alte atenții.

Related Articles

Back to top button