PUNTEA ÎNTRE VIAȚĂ ȘI MOARTE

A vorbi despre pandemia Covid-19 după 1.314.000 de secunde pline de încordare, de tensiunea dusă la maxim este nu numai obositor cât mai ales greu de suportat. Este ca și cum ți-ai ține respiraţia în tot acest timp. Într-o astfel de situație crezi că vei exploda, crezi că aerul din tine se transformă într-un dop imens supus presiunii amenințătoare în urma căreia pot fi imaginate modificări de substanţă, în ceea ce privește integritatea spațiului, indiferent dacă acesta se referă la spațiul intim sau la cel galactic.
Vorbim în continuare tot de atâtea secunde de când ne atacă pandemia, despre frică, spaimă, necunoscut. Trăim în incertitudine ca și cum am fi pedepsiți de Divinitate să fim îngenunchiați, cu capul plecat, cu privirea în pământ, sfredelind parcă adâncul în căutarea unui punct de sprijin sau a acelui punct de care să ne sprijinim pentru a muta din loc tot Universul.
Specialiștii încearcă să mențină echilibrul stabil între ce cred unii și ce spun alții. Vorbesc în cunoştinţă de cauză și numai după ce o minima cercetare științifică ne oferă următorul pas pe care ar trebui să-l facem pe un teritoriu stabil și nu pe o simplă inspiraţie. De partea noastră a început să lucreze Campania de vaccinare, dovedită a fi singura șansă de a avea o victorie stabile împotriva noului coronavirus.
”În momentul în care avem 25% din populaţie vaccinată, începe să se vadă în plan practic, în sensul scăderii presiunii la nivel medical. Lucrurile acestea se vor întâmpla să zicem în vară sau în a doua parte a verii, lucrurile vor fi mai echilibrate, chiar dacă nu vom scăpa cu totul de pandemie”, a afirmat Adrian Marinescu, medic infecţionist la Matei Balş.
Până atunci trebuie să respectăm măsurile de protecţie. Distanţarea socială, igienizarea frecventă şi purtarea măştii chirurgicale.
”Este evident că atunci când desfăşori o activitate fizică, principial vorbind, nu e bine să porţi mască. Nu e bine din punct de vedere medical. Şi atunci vom găsi variantele cele mai bune pentru cei mici, vor sta în aer liber, vor păstra distanţa în aşa fel încât să nu fie risc de transmitere”, a apreciat medicul.
Până duminică, pe teritoriul României, au fost confirmate 828.283 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), iar 20.900 de persoane au decedat.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.560. Dintre acestea, 1.093 sunt internate la ATI.
Pe teritoriul României, 47.069 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 13.771 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 50.503 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 114 persoane.
Acest tablou încearcă nu să ne sperie, cât mai ales să ne ofere imaginea la zi a ravagiilor pe care le face noul coronavirus, dar și efortul pe care noi îl depunem pentru a păstra în activitate spiritul de învingător.
Un alt specialist de top în domeniul sănătății, membru OMS, Alexandru Rafila, ne dă speranțe la ieșirea din pandemie în luna septembrie 2021: ”Da, este un termen realist, cu două condiții. Una este legată de capacitatea de a administra 100.000 de doze de vaccin pe zi, minim, ăsta trebuie să fie un minim și este posibil să facem acest lucru, având în vedere că în următoarele două luni, adică luna aceasta și luna viitoare, peste șase milioane de doze de vaccin vor sosi în România, așa că 100.000 ca și medie, incluzând și zilele de week-end. Al doilea element este legat de disponibilitatea populației să se vaccineze. Ăsta este elementul crucial, trebuie menținut interesul oamenilor, trebuie explicat și mai mult, fiecare dintre noi trebuie să știm că reîntoarcerea la normalitate în luna septembrie de exemplu este legată de obținerea unei acoperiri vaccinale de minim 70%”, a declarat Alexandru Rafila.
Medicul susține că măsurile care însoțesc scenariul roșu nu sunt suficiente, dacă populația nu cooperează: „Doar măsurile, fără o aderență a populației la respectarea protecției individuale nu au rezultate extraordinare. Sunt de acord cu măsurile în principiu, dar trebuie găsită calea aceasta a unui parteneriat între autorități și populație și aici cred că mai sunt lucruri de făcut”.
”În foarte multe orașe mai mari, testarea lasă de dorit, adică sunt disproporții foarte mari între testările dintre diverse capitale de județ, ca să mă refer doar la aceste localități și atunci nu putem face comparații, decât dacă se testează în mod similar, adică persoanele care întrunesc definițiile de caz, eliberate de către Institutul Național de Sănătate Publică, pe de o parte, dar chiar și contacții apropiați ai unor persoane infectate sunt supravegheați și testați cu regularitate, încât orice caz nou să poată fi într-adevăr înregistrat”, a mai spus Alexandru Rafila.
Pandemia rămâne un călcâi apăsat pe aortă, o ștrangulare fără de care nu am simți că trăim, devine astfel un rău necesar care să ne țină de mână în momentul deciziei traversării punții între viață și moarte sau pur și simplu punții suspinelor, la capătul căreia se află binefacerile noului ținut.
ADI CRISTI