Ludovic Orban: Toleranţă zero faţă de corupţie

România este pe un drum bun în privinţa respectului faţă de statul de drept, iar Guvernul format de coaliţie are o poziţie clară de toleranţă zero faţă de corupţie, a transmis, miercuri, preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Ludovic Orban, la videoconferinţa cu vicepreşedintele Comisiei Europene Vera Jourova.

„Suntem bucuroşi că avem această oportunitate de a avea acest dialog interinstituţional între Comisia Europeană şi Parlamentul României privitor la mecanismul care priveşte evoluţia statului de drept în ţările UE. Vreau să vă asigur că România este pe un drum bun în privinţa respectului faţă de statul de drept, faţă de domnia legii, faţă de independenţa justiţiei şi este pe un drum corect, înscrisă încă din mai 2019, când cetăţenii români au votat masiv, cu o majoritate de peste 65%, referendumul pentru justiţie iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis”, a afirmat Orban.

El a menţionat că în noiembrie 2019 a avut loc o schimbare de Guvern şi o „schimbare de atitudine generală faţă de problematica din justiţie, de respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, de independenţa justiţiei, a liberului acces la actul de justiţie, echilibrul şi separarea puterilor în stat”.

„În cursul anului 2020 a fost foarte dificil să facem paşi foarte fermi înainte, pe de o parte din cauza pandemiei, pe de altă parte din cauza unei structuri a Parlamentului care nu a permis, mai ales fiind şi un an cu două alegeri, o dezbatere serioasă la nivelul Parlamentului pentru a face paşii pe care suntem hotărâţi să îi parcurgem”, a adăugat Ludovic Orban.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai spus că, după alegerile din 2020, s-a format o coaliţie care are în programul de guvernare obiective extrem de importante în domeniul statului de drept.

„Există posibilitatea reală de a îmbunătăţi, de a face îmbunătăţirile necesare în ceea ce priveşte statul de drept. Deja Guvernul a adoptat un proiect de lege privind desfiinţarea Secţiei speciale şi se află în dezbaterea Parlamentului. Parlamentul va dezbate şi adopta proiectul de lege într-un orizont de timp relativ scurt – două-trei săptămâni”, a susţinut Orban, adăugând că a început şi procesul de îmbunătăţire a legilor justiţiei şi a Codurilor penale.

Orban a mai transmis că insecuritatea cu privire la eficacitatea cadrului juridic în materie de luptă anticorupţie, generată de tentativele de modificare a Codurilor penale, a dispărut, ca urmare a respingerii, cu caracter definitiv, de către Parlament a acestor propuneri.

„Suntem extrem de preocupaţi de a asigura, prin dezbatere publică, parlamentară, o îmbunătăţire substanţială a legislaţiei şi a cadrului general de organizare şi funcţionare a întregului sistem de justiţie. De asemenea, pot să garantez că Guvernul format de coaliţia de guvernare are o poziţie clară de toleranţă zero faţă de corupţie şi de susţinere a întregului dispozitiv de luptă împotriva corupţiei. Vă garantăm că România, care a susţinut public şi politic instituirea acestui mecanism privind statul de drept chiar şi atunci când erau voci care nu au agreat acest mecanism, mai ales cu utilizarea fondurilor europene, suntem extrem de dedicaţi susţinerii acestui mecanism ca un instrument de garantare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, nu numai a cetăţenilor români, ci ale tuturor cetăţenilor ţărilor UE”, a adăugat Orban.

La videoconferinţa cu vicepreşedintele Comisiei Europene Vera Jourova participă preşedintele Senatului, Anca Dragu, şi alţi reprezentanţi ai Parlamentului. AGERPRES