THE HEKTOMERON, un proiect al Teatrului Național „Marin Sorescu”: 100 de zile. 100 de povești. 100 de țări

Teatrul Național „Marin Sorescu”, instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii, ne invită într-o călătorie teatrală ce aduce împreună 400 de artiști din 100 de țări, între 15 ianuarie și 24 aprilie, în cadrul proiectului HEKTOMERON. 100 de texte din „Decameronul” lui Giovani Boccacio, în viziunea a 100 de regizori din 100 de țări, sunt  interpretate de actorii trupei craiovene și transmise pe site-ul www.hektomeron.com. Toate cele 100 de episoade ale proiectului vor fi reunite într-un spectacol maraton de 25 de ore, ce va avea loc în luna iunie.

Proiectul face un arc în timp într-un mesaj universal al speranței. Giovani Boccaccio a scris în Decameronul său 100 de povești pentru ca lumea să depășească o epidemie de ciumă. Acum, după 500 de ani, pe timpul pandemiei, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, într-o încercare similară de reziliență, invită lumea teatrală să se alăture proiectului THE HEKTOMERON, ai cărui parteneri principali sunt Ministrul Culturii și Institutul Cultural Român.

Actorii trupei craiovene vor juca cele 100 de povești, în limba română cu subtitrare în engleză, iar regizorii din țări precum Ucraina, India, Brazilia, Danemarca, Chile, Sudan, Elveția sau Republica Moldova (lista completă a celor 100 de țări o găsiți pe site) își vor pune amprenta în transmiterea mesajului, într-o reprezentare personală. În plus, în cadrul proiectului vor fi prezentați actori, scenografi, dramaturgi și teatre din țările participante, într-un proces de afirmare a identității culturale.

Proiect complex, în 3 părți

Hektomeron are 3 părți, prima desfășurându-se între 15 ianuarie și 24 aprilie. În cadrul acesteia, cei 100 de regizori lucrează cu actorii trupei craiovene pentru a oferi publicului, în fiecare seară, Live pe site-ul proiectului, câte o poveste a Decameronului. Primul episod a fost realizat de regizorul italianul Enrico Bonavera și actorul Adrian Andone, la data de 15 ianuarie. Următorul episod este pus în scenă de regizorul din Venezuela César Manzano și actorul Nicolae Vicol și are loc marți, 30 martie 2021, de la ora 22:30 EET. Pe site veți găsi programările, ultima prevăzută fiind la data de 11 aprilie (Time Schedule – HEKTOMERON).

Partea a doua – între 1 februarie și 15 iunie – strânge și publică testimoniale aparținând mai  multor artiști și companii de teatru din cele 100 de țări participante.

Între 1 și 21 iunie se derulează partea a treia și ultima a proiectului. Cele 100 de episoade sunt adunate într-un spectacol maraton de 25 de ore. Reprezentația va începe la data de 21 iunie și va fi transmisă live pe pagina proiectului, cât și pe ecrane led amplasate în mai multe orașe ale țării.