Ciolacu, despre solicitarea DNA privitoare la Bodog: Aşteptăm raportul Comisiei juridice de la Senat
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că senatorii social-democraţi vor vota în cazul solicitării DNA privind încuviinţarea urmăririi penale a lui Florian Bodog, fost ministru al Sănătăţii, în funcţie de raportul Comisiei juridice a Senatului în această speţă.
Întrebat cum vor vota senatorii PSD în cazul solicitării privind încuviinţarea urmăririi penale a lui Bodog, Ciolacu a spus: „Domnul Bodog a şi fost la mine. Urmează să se prezinte în Comisia juridică, să lăsăm toţi paşii constituţionali pe care îi are. Vom vedea după ce vedem raportul Comisiei juridice. (…) Haideţi să aşteptăm decizia Comisiei juridice”.
Ciolacu a spus că, dacă raportul comisiei se va pronunţa pentru respingerea solicitării DNA, atunci şi senatorii PSD ar putea vota pentru respingere.
Procurorii DNA au solicitat săptămâna trecută Senatului încuviinţarea urmăririi penale a lui Florian Bodog, senator PSD, fost ministru al Sănătăţii, pe care îl acuză că atunci când deţinea această demnitate ar fi acţionat pentru ca o persoană angajată în funcţia de consilier personal să îşi încaseze salariul pe o perioadă de 12 luni fără să se fi prezentat la serviciu şi fără să fi prestat activităţile la care era obligată prin contract.
În 2019, senatorii au respins o solicitare similară cu privire la Florian Bodog, ulterior procurorii obţinând date privind comiterea de către acesta a altor patru infracţiuni: fals în înscrisuri şi abuz în serviciu.
„În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al PICCJ referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de o persoană, senator în Parlamentul României, la data faptelor având funcţia de ministru, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (12 acte materiale), fals intelectual, în formă continuată (12 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată (trei infracţiuni)”, se precizează într-un comunicat al DNA.
Potrivit DNA, solicitarea referitoare la efectuarea urmăririi penale faţă de persoana respectivă are în vedere faptul că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că demnitarul ar fi acţionat în mod direct pentru ca o persoană angajată în funcţia de consilier personal să îşi încaseze drepturile salariale pe o perioadă de 12 luni fără să se fi prezentat la serviciu şi fără să fi prestat activităţile la care era obligată prin contract. AGERPRES