Sanatate

Oricine dorește se poate vaccina cu serul AstraZeneca, chiar dacă nu are programare

Oricine dorește să se vaccineze cu serul produs de AstraZeneca o poate face chiar dacă are sau nu programare. Măsura intră în vigoare peste câteva zile, anunță Comitetul Național de Vaccinare.

„ Pentru facilitarea accesului la vaccinare, în centrele în care se administrează vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) și în care sunt locuri disponibile, va fi permisă vaccinarea persoanelor care optează pentru acest tip de vaccin, prin prezentarea directă la centrul de vaccinare, fără a mai fi necesară înscrierea pe platformă, cu respectarea celorlalte proceduri și instrucțiuni.Vom anunța începerea vaccinării fără programare în termen de câteva zile!”, anunță CNCAV într-o postare pe Facebook.Comitetul îi sfătuiește pe doritori să verifice online disponibilitatea locurilor.

„Important:

  • Verificați disponibilitatea locurilor pe harta interactivă existentă pe platforma națională de informare cu privire la vaccinare;
  • Prezentați-vă la centrul de vaccinare în care sunt locuri disponibile cu un document de identitate;
  • Vaccinarea se va realiza în limita capacității de vaccinare a centrului;
  • Asigurați-vă că nu aveți simptome asociate COVID19.”

O circulară emisă de Comitetul Național de Vaccinare permite centrelor să vaccineze la cerere toate persoanele care se prezintă.

Decizia a fost luată la propunerea coordonatorilor centrelor de vaccinare care spun că acestea sunt goale și că angajații de acolo stau degeaba.

Așadar, membrii Comitetul Național de Vaccinare au decis că cine vrea să fie vaccinat cu serul AstraZeneca poate merge la centre cu buletinul și poate fi imunizat. Dacă sunt persoane programate, acestea au prioritate.

În România sunt 254 de centre de vaccinare, cu 360 de fluxuri.

În 8 aprilie, coordonatorul campanie de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că România va continua vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, pentru toate categoriile de vârstă.

Din cauza controverselor legate de vaccinul AstraZeneca, a scăzut numărul persoanelor care doresc să se imunizeze cu acest ser.

Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a transmis, în 7 aprilie că există o legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, apariția acestora putând fi inclusă în lista de efecte adverse foarte rare. EMA a anunțat, însă, că nu retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca pentru că efectele sunt extrem de rare. Ele urmează să fie adăugate în prospect. Comitetul a anunțat că în stabilirea acestei concluzii au fost luate în considerare toate dovezile existente, inclusiv părerea unui grup de experți.

EMA a reamintit profesioniștilor din domeniul medical că trebuie să rămână conștienți de posibilitatea apariției acestor cazuri extrem de rare la 2 săptămâni de la vaccinarea cu serul AstraZeneca/Vaxzevria.

După acest anunț, miniștrii Sănătății din UE au avut o ședință în format online, în care nu au reușit însă să ia o decizie unitară în privința vaccinului AstraZeneca.

De la începutul campaniei de vaccinare au fost imunizate 2.326.484 de persoane, dintre care 1.435.730 au primit ambele doze de vaccin.

Sursa: www.digi24.ro

Related Articles

Back to top button