Raed Arafat: Modul în care sistemul de sănătate din România a făcut faţă pandemiei – acceptabil

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a apreciat luni seara că modul în care sistemul de sănătate românesc a făcut faţă pandemiei de COVID-19 este acceptabil, având în vedere infrastructura existentă.

Precizările au fost făcute într-o conferinţă de presă susţinute la Palatul Victoria, unde secretarul de stat în Ministerul de Interne a fost întrebat dacă incidente precum cel de la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă a Spitalului „Victor Babeş” nu i-ar putea face pe oameni să se teamă de felul în care este administrat oxigenul în spitale.

„La numărul pacienţilor care sunt trataţi şi la tot ce a fost, eu nu ştiu de incidente care să fie atât de repetitive. Într-adevăr am avut tragedii, am avut Piatra Neamţ, am avut Balş, am avut situaţii cu care ne-am confruntat, dar în acelaşi timp nu putem să negăm că sistemul a salvat foarte multe vieţi. Şi la mortalitate, totuşi, cred că sistemul a făcut faţă foarte bine. Şi eu vă spun: România, la ce sistem avem sau aveam, modul în care a făcut faţă România, la limită, este un mod care este foarte, hai să zicem, acceptabil, pentru nivelul sistemului, pentru infrastructura care este în sistem, pentru condiţiile în care este sistemul. Totuşi România a făcut toate eforturile posibile ca să poată să treacă cât mai corect”, a precizat Raed Arafat.

El a subliniat că pentru a reduce riscul aglomerării secţiilor de terapie intensivă este important ca oamenii care au simptome COVID să se prezinte la spital mai devreme, nu atunci când nu mai pot să respire.

„Din păcate, decese de COVID au avut loc şi în alte ţări, şi în SUA, şi în Italia, şi în Franţa. Şi decese multe. Incidente au avut loc pentru că în momentul în care ai sistemul sub presiune, pragul în care apar incidente scade, pentru că sistemul e sub presiune, pentru că e întins la maxim sistemul. Şi asta nu e numai la noi. Peste tot sistemul este întins la maxim. Încercăm să ajutăm pe toţi. Însă greşeala cea mai mare este să ai boala asta, să stai acasă şi să aştepţi până nu mai poţi respira să vii la spital, că atunci, într-adevăr, singurul loc de care ai nevoie este terapie intensivă. Dacă ai veni la spital mai devreme, ai primi medicamentele mai devreme, ai fi îngrijit mai devreme şi poate ai evita să ajungi în terapie intensivă. Aşa că sfatul meu către oameni este în continuare – dacă sunt pozitivi şi au orice simptom care îi face să simtă că nu respiră bine, ceva nu merge bine, trebuie să consulte medicul”, a subliniat Raed Arafat. AGERPRES