Chişinău, 6 mai. /MOLDPRES/. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a îndemnat populația să se abțină de la participarea la serviciile divine de pomenire în cimitire (Paștele Blajinilor), deoarece riscul de infectare cu noul coronavirus este unul iminent, transmite MOLDPRES.
Conform ultimei Hotărâri a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică din 29 aprilie 2021, starea de urgență în sănătate publică este instituită la nivel de unitate administrativ-teritorială, corespunzător gradului de alertă, stabilit în funcție de indicatorul de incidență al COVID-19. ”Codul Roșu” (stare de urgență) va fi atribuit dacă în ultimele 14 zile indicatorul este mai mare de o sută cazuri la o sută de mii populație.
Măsurile de sănătate publică vor fi determinate în corespundere cu gradul de alertă din teritoriul administrativ gestionat. Astfel, în localitățile unde este instituit Cod Roșu de alertă în sănătate publică, se interzic manifestările cu caracter religios, inclusiv organizarea serviciilor divine de pomenire în cimitire, cu excepția serviciilor religioase legate de înmormântare, botez sau cununie, respectând măsurile de protecție și cu prezența în interiorul lăcașului a nu mai mult de zece persoane.
În cazul stabilirii gradului de alertă cu Cod Galben sau Portocaliu, la organizarea serviciilor divine în cimitire se vor respecta următoarele măsuri de prevenire şi control al infecției COVID-19: informarea slujitorilor şi vizitatorilor despre măsurile de prevenire COVID-19, organizarea fluxului de vizitatori, interzicerea consumului de alimente şi băuturi, purtarea măștii de protecție. La fel, pentru evitarea aglomerării de persoane, la mormânt vor fi admise nu mai mult de trei persoane, cu menținerea distanței fizice de cel puţin un metru și respectarea etichetei tusei şi strănutului, igiena mâinilor.
În ultimele zile, mai multe comisii locale de sănătate publică din ţară au permis accesul în cimitire la Paștele Blajinilor, dar cu purtarea măștilor, respectarea distanței sociale, evitarea aglomerației şi interzicerea mâncării şi băuturii pe teritoriul cimitirelor.
De asemenea, Mitropolitul Chișinăului şi al Întregii Moldove Vladimir i-a adresat o scrisoare primarului general al capitalei, Ion Ceban, prin care a solicitat autorităților municipale să fie permisă organizarea Paștelui Blajinilor în cimitirele din municipiul Chișinău.
Tradițional, Paștele Blajinilor se sărbătorește în lunea de după Duminica Tomii, la o săptămână de la Învierea Domnului. În localitățile rurale mai mari și în orașele în care sunt mai multe cimitire, sărbătoarea are loc timp de mai multe zile, începând de sâmbătă. În acest an, creștinii ortodocşi vor sărbători Paștele Blajinilor duminică şi luni, 9 şi 10 mai. De obicei, în aceste zile oamenii merg la cimitire, unde dau de pomană de sufletul celor trecuți în neființă.