Un număr de peste 55 de ore de lucru pe săptămână creşte riscul de deces cauzat de accidente vasculare cerebrale şi boli cardiace, relevă un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (ILO), publicat luni şi citat de AFP şi DPA.
Numărul mare de ore lucrate a dus la 745.000 de decese cauzate de atacuri cerebrale şi de boli cardiace în 2016, conform estimărilor din raport.
OMS şi ILO estimează că 398.000 de persoane au murit de atac cerebral şi 347.000 de boli de inimă în 2016 din cauză că au lucrat cel puţin 55 de ore pe săptămână.
Între 2000 şi 2016, numărul de decese de boli de inimă cauzate de numărul mare de ore de lucru a crescut cu 42%, iar cel al deceselor de atac cerebral, cu 19%, mai arată studiul, publicat în revista Environment International.
Problema bolilor legate de muncă este semnificativă în special la bărbaţi (72% dintre decese au apărut în rândul bărbaţilor), la persoanele care trăiesc în regiuni din Pacificul de Vest şi Asia de Sud-Est şi la lucrătorii de vârstă mijlocie sau mai în vârstă.
Conform studiului, un număr de cel puţin 55 de ore de lucru pe săptămână este asociat cu un risc estimat de 35% mai mare de atac cerebral şi de 17% mai mare de cardiopatie ischemică, faţă de situaţia cu 35-40 de ore pe săptămână.
Analiza mai arată că numărul persoanelor care lucrează mai multe ore este în creştere, fiind în prezent de 9% din populaţia mondială totală.
„Pandemia de COVID-19 a schimbat semnificativ modul în care lucrează multă lume”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
„Telemunca a devenit norma în multe industrii, iar graniţele dintre casă şi serviciu dispar deseori”, a adăugat el.
„Niciun loc de muncă nu merită riscul unui atac cerebral sau al unei boli de inimă. Guvernele, angajatorii şi lucrătorii trebuie să colaboreze pentru a conveni asupra unor limite, pentru a proteja sănătatea angajaţilor”, a mai afirmat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
„A lucra 55 de ore sau mai mult pe săptămână reprezintă un mare risc pentru sănătate”, a subliniat dr. Maria Neira, directoare a Departamentului de mediu, schimbări climatice şi sănătate al OMS.
„Este momentul ca toţi – guverne, angajatori şi salariaţi – să recunoaştem în sfârşit că un număr mare de ore de lucru poate duce la decese premature”, a adăugat ea.AGERPRES