Chişinău, 20 mai. /MOLDPRES/. Republica Moldova a recepționat astăzi 50.310 doze de vaccin Pfizer-BioNTech, livrate gratuit prin intermediul platformei COVAX, un parteneriat dintre CEPI, Gavi, UNICEF și OMS. Totodată, mâine, 21 mai, urmează să ajungă în țară alte 50.310 doze de vaccin Pfizer-BioNTech, astfel în total, fiind vorba de 100.620 doze, comunică MOLDPRES.
Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale /MSMPS/, livrările pe platforma COVAX vor continua în zilele următoare cu 45.600 de doze de vaccin Astra Zeneca, care vor fi expediate pe 24 mai.
Vaccinurile vor fi păstrate în depozitul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) și urmează să fie distribuite proporțional tuturor Centrelor de vaccinare din țară pentru a fi imunizate toate categoriile de populație.
Campania de imunizare a fost lansată la data de 2 martie curent, iar până astăzi, au fost vaccinate 264.380 de persoane. La data de 18 mai, Comitetul Național de Coordonare a Imunizării a decis lansarea integrală a etapei a treia de vaccinare împotriva COVID-19. Astfel, toate persoanele, care doresc să se imunizeze împotriva noului virus, au acces la vaccin în toate Centrele de vaccinare din țară. Oamenii sunt îndemnați să se adreseze la medicul de familie sau să se programeze la vaccinare prin intermediul platformei www.vaccinare.gov.md.
Pfizer este vaccin mARN și este autorizat pentru utilizare în mai multe state, precum SUA, Canada, țările UE, Marea Britanie. Acesta a fost precalificat de OMS și aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului. Potrivit studiilor clinice, eficiența vaccinului a fost estimată de 92% pentru infecția SARS-CoV-2, 94% pentru COVID-19 simptomatic, 92% pentru formele severe și 87 la sută pentru persoanele cu COVID-19 care au avut nevoie de spitalizare.
Republica Moldova a fost prima țară din Europa care a primit doze de vaccin împotriva COVID-19 prin intermediul Platformei COVAX. Anterior, au fost recepționate 86.970 de doze de vaccin, livrate de COVAX (24.570 Pfizer-BioNTech și 62.400 AstraZeneca).
Mecanismul COVAX este condus de Gavi, Alianța Vaccinurilor, Coaliția pentru Inovații în Pregătire Epidemică (CEPI) și OMS, împreună cu UNICEF, care este lider al procurărilor și livrărilor de vaccinuri. Este unica inițiativa globală care lucrează cu guvernele și producătorii pentru a se asigura că vaccinurile COVID-19 sunt disponibile în întreaga lume, atât pentru țările cu venituri mai mari, cât și pentru cele cu venituri mai mici.
În cadrul ședinței de ieri, Guvernul în exercițiu a aprobat un proiect de Hotărâre care prevede negocierea de către MSMPS și comandarea unui lot de 700 de mii de doze de vaccin împotriva Covid-19 produs de compania BioNTech/Pfizer. Potrivit documentului, lotul de ser pentru imunizarea populației ar urma să fie livrat Republicii Moldova în lunile septembrie-octombrie ale acestui an.
foto: MSMPS