Șeful statului a îndemnat parlamentul să identifice un candidat la funcția de procuror general interimar

Șeful statului, Igor Dodon a îndemnat parlamentul să lanseze neîntârziat procedurile ce se impun pentru identificarea unei candidaturi la funcția de procuror general interimar. Declarația a fost făcută după ce ședința de vineri, 26 iulie a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), la care urma a fi propus un candidat la această funcție, a eșuat din lipsă de cvorum, transmite MOLDPRES.

Astfel, Igor Dodon a solicitat legislativului stabilirea datei limită de 31 iulie curent, pentru propunerea și desemnarea candidaturii la funcția de procuror general interimar, astfel încât decretul privind numirea acestuia să poată fi semnat nu mai târziu de 1 august.

„În perioada actuală, Republica Moldova nu-și poate permite luxul menținerii unei instituții cheie în regim semi-funcțional. Or, procedura selectării și numirii procurorului general este una de lungă durată (de la 60 la 90 de zile lucrătoare), și poate afecta nu doar buna funcționare a eșichierului procuraturii, dar și drepturile cetățenilor în procesele și procedurile în curs de examinare”, a scris Igor Dodon pe pagina sa oficială de pe o rețea de socializare.

CSP urma să propună astăzi șefului statului un candidat pentru funcția de procuror general interimar. Exercițiul a eșuat însă din lipsă de cvorum la ședința CSP. În aceste condiții, legislația prevede desemnarea procurorului general interimar prin decret prezidențial, la propunerea parlamentului, cu avizul CSP.