Transporturile, industria jocurilor de noroc şi industria IT din România au fost printre domeniile care au înregistrat creşteri între 100% şi 300% în pandemie, deşi recesiunile au impact asupra tuturor tipurilor de întreprinderi, potrivit unor studii de profil.
„Recesiunile sunt perioade de declin general al activităţii economice, iar indicatori-cheie ai acestui declin sunt rata şomajului şi PIB-ul. Recesiunile au impact asupra tuturor tipurilor de întreprinderi, mari şi mici, din cauza înăspririi condiţiilor de creditare, a cererii mai lente şi a fricii şi incertitudinii generale. Conform unui studiu MKor, 91% dintre companii se simt afectate de criza generată de pandemia Covid-19, cu un impact total mediu de -10,2% pentru 2020. Impactul mediu estimat de o organizaţie tipică este de 100.000 de euro, cu până la 100% din cifra de afaceri. De altfel, cu cât reprezentanţii companiilor sunt mai pesimişti în privinţa evoluţiei pe 2020, cu atât valoarea estimată a impactului este în creştere”, arată un comunicat transmis joi de organizaţia Elite Business Club România.
Cele mai vizibile efecte ale pandemiei COVID-19 sunt reducerea cifrei de afaceri şi impactul produs de suspendarea activităţilor companiei, fie că este vorba despre activitatea de business curent sau de evenimente care urmau a fi organizate.
„Întreprinderile mai mici care nu au acces la pieţele financiare şi de capital şi sunt mai puţin susceptibile de a primi planuri de salvare guvernamentale se confruntă adesea cu provocări deosebite în timpul unei recesiuni. Cu toate acestea care sunt afacerile care au reuşit să crească prin investiţii când ceilalţi au preferat să îngheţe activităţile sau să închidă afacerile? Cred cu tărie că antreprenoriatul înseamnă asumarea inclusiv a perioadelor de criză”, a declarat Bianca Tudor fondator & preşedinte Elite Business Club România.
Potrivit unui studiu realizat CV Expert Contabil, în pandemie au fost şi domenii care au excelat precum: transporturile, care înregistrează cele mai mari recorduri de venituri în starea de alertă, cu o creştere de până la 100% din cifra de afaceri raportat la anul 2019. De asemenea, industria jocurilor înregistrează monopol pe piaţă, oferind atât locuri de muncă, cât şi venituri în creştere de până la 300% raportat la anul 2019, iar pentru serviciile de HR, anul 2020 a fost o perioadă de testare a societăţilor şi departamentelor de HR care au fost nevoite să ţină pasul cu multitudinea de schimbări, dar şi valul de angajări şi demisii. Acestea au înregistrat o creştere a veniturilor de 70% faţă de anul 2019.
Studiul citat mai arată că serviciile de IT – soluţiile software au înregistrat creşteri de 80% faţă de anul 2019, oferind soluţii şi adaptări la tele-muncă, industria de producţie şi comercializare a mobilierului şi scaunelor ergonomice au realizat dublarea cifrei de afaceri raportat la anul 2019, iar amenajările de spaţii de locuit reprezintă un segment care a crescut cu 56% faţă de anul 2019.
Nu în ultimul rând, industria retail a crescut cu până la 39% în anul 2020 înregistrând cele mai bune venituri din închirierea pe termen lung şi vânzarea de proprietăţi, iar serviciile medicale reprezintă segmentul care a fost cel mai solicitat, dar şi cel mai bine cotat pe piaţă.
„La nivel economic, companiile se pot plasa astăzi într-o poziţie favorabilă pentru succesul pe termen lung numai prin adoptarea unei noi strategii de business, o adaptare la vremurile pe care le trăim şi o abordare corelată cu acţiuni concrete care au ajutat o parte din companii să aibă foarte mare succes chiar şi în cele mai negre perioade ale pandemiei. Bineînţeles, contextul fiecăreia a jucat un rol crucial. Prin controlul managerial asigurăm o protejare şi o bună folosire a resurselor financiare, umane şi corelarea lor cu obiectivele, îmbunătăţirea fluxului informaţional şi creşterea inteligibilităţii, gestionarea riscurilor, prevenirea şi depistarea fraudelor şi calitatea documentelor. Este o activitate de prevenire a erorilor şi neregulilor, de înlăturare a cauzelor care le determină şi de perfecţionare a activităţilor controlate”, a explicat Cristina Vintilă – CEO CV Expert Contabil, în comunicatul citat. AGERPRES