FeaturedFluxNationalSanatate

Valeriu Gheorghiţă: Circa şase milioane de români au fost infectaţi cu noul coronavirus de începutul pandemiei

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat, marţi, că, „probabil”, circa şase milioane de români au fost infectaţi cu noul coronavirus de începutul pandemiei, iar imunitatea colectivă este de 30 – 35%, putând ajunge chiar până la 50%, ceea ce explică situaţia epidemiologică favorabilă în toate judeţele ţării, însă riscul nu a scăzut din cauza tulpinilor virale mutante.

 

„Probabil că vorbim de circa şase milioane de persoane care au istoric de trecere prin boală. (…) Deci, avem la acest moment, ne-am uitat pe date, un procent de circa 30% din cei cunoscuţi cu infecţie SARS-CoV-2 în antecedente care s-au vaccinat. Deci, practic, dacă ne uităm doar la datele pe care le avem în evidenţă la acest moment, avem aproape cinci milioane de persoane care au un anumit grad de imunitate. Dacă ne uităm la estimarea numărului real al persoanelor care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2, probabil că vom ajunge undeva la circa opt – nouă milioane de persoane care în momentul de faţă, în România, au un anumit grad de imunitate”, a explicat şeful CNCAV, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

El a susţinut că, în prezent, situaţia epidemiologică în România este una bună, „favorabilă”, întrucât există „o imunitate colectivă” care este constituită atât din numărul de persoane vaccinate, cât şi din cei care au trecut deja prin infecţia cu SARS-CoV-2.

„Foarte probabil că avem cel puţin de două până la cinci ori mai multe persoane care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2 decât cele care sunt în momentul de faţă diagnosticate şi raportate, aşa încât probabil că, de la un judeţ la altul sau de la o regiune la alta, avem o imunitate colectivă între 30 – 35% şi care poate să ajungă chiar până la 50% şi asta explică evoluţia epidemiologică favorabilă în toate judeţele ţării, indiferent de rata de acoperire vaccinală”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Potrivit acestuia, riscul de reinfecţie este crescut însă pentru tulpinile virale mutante.

„Dar asta nu înseamnă că s-a rezolvat problema. De ce? Pentru că riscul de reinfecţie este crescut pentru acele tulpini virale mutante. Şi, din punct de vedere al unei epidemii, în general, circulă şi se vor regăsi în circulaţie acele tulpini virale care sunt cele mai adaptate şi care nu sunt acoperite de vaccinuri sau de răspunsuri imune. Este un proces de adaptare, este un proces natural, pe care din punct de vedere medical îl ştim, îl anticipăm. Tocmai de aceea, vaccinarea va reduce riscul de reinfecţie cu aceste noi tulpini”, a indicat preşedintele CNCAV.

În opinia sa, în perioada sezonului rece, ar putea fi înregistrată o creştere a numărului de cazuri de COVID-19, iar boala ar putea avea în viitor un „caracter sezonier”.

„Este important să înţelegem că pandemia nu s-a terminat şi avem nevoie de consolidarea acestui tip de răspuns foarte bun din punct de vedere epidemiologic; altfel, în perioada lunilor următoare, este foarte probabil, pentru că şi această boală, COVID-19, va căpăta în viitor un caracter sezonier, ca orice altă viroză respiratorie dată de infecţia cu coronavirusurile comunitare. Deci, se aşteaptă ca în perioada sezonului rece să avem o creştere a numărului de cazuri”, a arătat medicul militar. AGERPRES

Related Articles

Back to top button