Începem să ne simțim bine. Trebuie să recunoaștem, din ce în ce mai bine. Devenim din nou încrezători în noi. Ne place să ne privim în oglindă și să ne recunoaştem. Între timp sau în același timp, viața însăși își intră în normal: Ploi torențiale, vijelii, descărcări electrice, tornade, căderi de grindină, cutremure. Din nou suntem încercați de cutremurele de pământ made in Vrancea, cele care încep să urce pe scara Richter în dreptul valorii intensității de 4,6 grade.
Acest cumul de evenimente meteo vine să confirme starea de normalitate, atâta timp cât suntem puși față în față o această realitate pe care nu o putem ascunde sub pat, nu o putem descoperi decât în gesturile noastre firești pe care viața ne permite să le facem în normalitatea de care ar fi absurd să ne dezicem.
Suntem în perioada post-șoc, moment în care începem să ne redescoperim metehnele, ambițiile, reflexele față de care amintirile ne regăsesc. Suntem astfel recreaţi. încetul cu încetul, de la nivelul ambițiilor și până la cel al aspirațiilor, spațiul în care lăsăm imaginația să ne completeze, să ne scoată în fața lumii, mai dezinhibați, mai plini de speranță că în fața noastră se află un viitor ce nu poate fi închis sub pleoapele ochilor temători, neprietenoși cu lumina care încearcă să ne pătrundă, eliberându-ne din nefirescul întuneric acaparator.
Lupta noastră cu pandemia Covid-19 a ajuns să fie lupta lui David și Goliat, până în momentul în care David a devenit încrezător în șansa victoriei, chiar dacă aparent nimeni nu îndrăznea să recunoască acest deznodământ. Uriașul filistean Goliat a fost culcat la pământ, fulgerător, cu o lovitură de piatră lansată din praștia ciobanului David, cel care a restabilit echilibru între forță, curaj și istețime.
Rolul lui David, de această data al realității mileniului III, este jucat de iscusința omului, pus față în față cu monstrul necunoscut, față de care s-a încercat o multitudine de riposte care, în cele din urmă, s-au dovedit a fi demne de luat în seamă, declanșând o relaxare benefică, după mai bine de 12 luni de luptă pe viață și pe moarte”.
Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, avertizează Guvernul Cîțu pentru relaxarea „bruscă”: Există pericolul ca boala să se transmită din nou. Deputatul PSD Alexandru Rafila avertizează că este posibil ca infecția COVID-19 să fie din nou accelerată în rândul comunităților din cauza relaxărilor prea rapide impuse de guvernarea de coaliție și să se ajungă la noi restricții. Medicul microbiolog reproșează Guvernului Cîțu că prin măsurile luate au generat „foarte mult dezinteres pentru vaccinare, în special în mediul rural”. Alexandru Rafila mai spune că și ritmul de vaccinare este destul de mic, de 25 % față de alte țări unde imunizarea s-a făcut în proporție de aproape 75%.
Alexandru Rafila acuză „festivismul” autorităților și ridicarea „bruscă” a măsurilor ca principale cauze care au determinat un dezinteres pentru vaccinarea anti-COVID-19, în special în mediul rural.
„Nu cred că cineva s-a păcălit vaccinându-se”, dar „a fost puțin cam mult festivism, el a fost încununat de ridicarea bruscă a tuturor măsurilor și rezultatul îl vedem, există foarte mult dezinteres, mai ales în mediul rural. Noi am vaccinat destul de bine în orașele mari, probabil între 30% și 50% în funcție de oraș. În schimb, în mediul rural am vaccinat foarte puțin. Dacă vă uitați la România în ansamblu, 25% din populație a fost vaccinată, față de țări importante, Franța, Italia, care au vaccinat mai bine de jumătate din populație, sau Marea Britanie – chiar aproape 75%”.
Medicul trage un semnal de alarmă că, la un moment dat, virusul s-ar putea transmite din nou într-un ritm susținut în comunitate și am putea asista la noi restricții.
Rafila spune că există pericolul „ca la un moment dat boala să se transmită din nou susținut în comunitate, acum nu e cazul din fericire, și să asistăm din nou la niște restricții pe care eu, personal, nu mi le doresc în niciun fel și cred că nici dumneavoastră, nici cei care s-au vaccinat sau nu s-au vaccinat nu își doresc aceste restricții”.
Între timp, cei aflați la putere nu ezită să finalizeze măsurile de relaxare, creând cadru legal de revenire la normalitate și în ceea ce privește deplasarea liberă a cetățenilor Uniunii Europene.
Şefii de stat şi de guvern din ţările membre au salutat acordul obţinut la nivelul Uniunii Europene cu privire la certificatul digital COVID, iar preşedintele Klaus Iohannis a spus că România se pronunţă în favoarea implementării rapide şi unitare a acestuia. El a insistat asupra faptului că utilizarea documentului digital nu trebuie să afecteze exercitarea dreptului fundamental al cetăţenilor la libera circulaţie. La rândul său, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că infrastructura pentru certificatul digital va fi gata până la 1 iunie, iar statele membre se vor putea conecta la sistem de jumătatea lunii.
Între precauție și curajul de a privi viitorul în față începem să ne revenim.
ADI CRISTI