Comitetul Consultativ Independent Anticorupție și-a început activitatea la Chișinău

Chişinău, 7 iun. /MOLDPRES/. Astăzi a avut loc lansarea Comitetului Consultativ Independent Anticorupție, o entitate care va cerceta cazuri de corupție mare și va comunica public despre acestea, va analiza impedimentele în calea luptei eficiente împotriva corupției și va face recomandări pentru îmbunătățirea cadrului legislativ și instituțional, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al Președinției.

„Din păcate, instituțiile statului care trebuie să prevină și să combată corupția se mișcă foarte încet, mult mai încet decât grupările corupte care fură această țară. Partea bună este că cetățenii Republicii Moldova nu sunt singuri în fața acestei provocări majore – combaterea corupției. Hoții din Republica Moldova au reușit să se facă cunoscuți la nivel internațional. Fraudele pe care le-au comis și le mai comit au ajuns să fie cunoscute de întreaga lume. Partenerii noștri de dezvoltare înțeleg cât de gravă este problema corupției în Republica Moldova și sunt gata să ne ajute”, a spus, în cadrul evenimentului de lansare, președintele Maia Sandu.

Comitetul Consultativ Independent Anticorupție este format din șase membri – trei din Republica Moldova – Alina Radu, Tamara Razin și Nadejda Hriptievschi – și trei internaționali: James Wasserstrom (SUA), Laura Ștefan (România) și Drago Kos (Slovenia). Cei șase experți au fost selectați prin consultări între Președinția Republicii Moldova și organizații internaționale specializate pe combaterea corupției. Comitetul propriu-zis este rezultatul solicitărilor instituției prezidențiale, adresate partenerilor de dezvoltare, pentru a ne ajuta în lupta cu corupția.

James Wasserstrom este diplomat american, care a deconspirat scheme de corupție în instituții internaționale și a activat ca ofițer anticorupție la ambasada SUA în Afganistan. Drago Kos este jurist din Slovenia, șeful Grupului de lucru anticorupție al OCDE, consultant anticorupție al agențiilor specializate din Kosovo și Ucraina. Laura Ștefan este expertă anti-corupție din România, fost director specializat pe politici anticorupție în cadrul Ministerului Justiției al României.

Alina Radu este un nume notoriu în presa de investigație din Republica Moldova. De 17 ani ea conduce publicația „Ziarul de Gardă” din Chișinău, care a deconspirat sute de ilegalități și cunoaște foarte bine geografia corupției din țara noastră. Tamara Razin este specialistă în finanțe internaționale, cu o experiență de lucru de 15 ani la Fondul Monetar Internațional. Nadejda Hriptievschi este fondatoare și directoare a Programului Justiție și Drepturile Omului la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) – o juristă cunoscută, care promovează independența și responsabilizarea judecătorilor, egalitatea și nediscriminarea și implementarea standardelor internaționale în domeniul drepturilor omului în Republica Moldova.

Activitatea Comitetului Consultativ Independent Anticorupție, instituit astăzi, se va desfășura cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, al guvernului Statelor Unite ale Americii, dar și al altor donatori, care urmează să se alăture acestui proiect.