Camera Deputaţilor a respins moţiunea simplă a PSD împotriva ministrului Cristian Ghinea

Camera Deputaţilor a respins marţi moţiunea simplă a PSD la adresa ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea, a anunţat preşedinta de şedinţă, vicepreşedintele Camerei Cristina Prună. Liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis a precizat că a fost încălcat Regulamentul de funcţionare a forului legislativ care spune că pot fi votate prin mijloace electronice doar actele normative, iar moţiunea simplă nu este un act normativ.

„Vreau să se consemneze faptul că moţiunea simplă împotriva ministrului Ghinea a fost adoptată de plenul Camerei. Am să vă spun şi de ce. Potrivit Regulamentului Camerei Deputaţilor putem vota prin mijloace electronice strict actele normative. Moţiunea simplă nu este un act normativ. Rezultatul pe votul din sală ne arată o diferenţă de peste 20 de voturi în favoarea adoptării moţiunii simple. Oricât de ataşată aţi fi de colegul dumneavoastră, Cristian Ghinea nu puteţi lua în calcul votul dat prin tabletă. Decizia CCR stipulează clar că moţiunea simplă nu e act normativ. Prin urmare, dacă noi avem un Regulament care spune că putem vota online strict acte normative, atunci să plece Ghinea. Moţiunea a fost adoptată”, a afirmat Alfred Simonis.

La rândul său, liderul deputaţilor AUR Geoge Simion a precizat că „potrivit Regulamentului această moţiune simplă a trecut. Doamna preşedinte de şedinţă dacă nu anunţaţi corect votul Camerei Deputaţilor, celor prezenţi, e abuz în serviciu”.

În schimb, liderul deputaţilor PNL Gabriel Andronache a explicat că sunt două modalităţi de vot, iar cel strict pe tabletă a fost folosit doar în perioada stării de urgenţă.

„Ar fi bine să vă uitaţi ce înseamnă vot prin mijloace electronice şi avem 2 modalităţi – votul cu cartelă pe care l-aţi exercitat şi la acesta se adaugă votul pe tabletă. Singura situaţie în care s-a votat strict pe tabletă a fost cea din perioadă de urgenţă. A fost vot prin mijloace electronice, vot deschis. Ca atare moţiunea a fost respinsă”, a explicat Andronache.

Vicepreşedintele Camerei Cristina Prună, care a prezidat şedinţa de marţi a plenului, a afirmat că „aveţi dreptul să faceţi ce doriţi, inclusiv să sesizaţi Curtea Constituţională”.

UPDATE Moţiunea simplă a fost respinsă cu 143 de voturi „pentru”, 171 „contra” şi o abţinere.

Cristian Ghinea a precizat, la dezbaterile de luni, că a citit textul moţiunii şi este un banc prost. El i-a recomandat liderului PSD Marcel Ciolacu, să nu publice textul pe Facebook pentru că îi va fi suspendat contul pentru fake-news.

În replică, deputatul social-democrat Sorin Grindeanu a afirmat că Ghinea este „prototipul unui mod de a face politică, prototipul useristului care ştie doar să dărâme, nu să construiască”.

De asemenea, liderul deputaţilor USR PLUS Ionuţ Moşteanu a transmis un mesaj pentru PSD: „Când nu furaţi, minţiţi, când nu minţiţi, furaţi”.

Şi deputatul PNL Călin-Ioan Bota a susţinut că guvernele PSD nu au absorbit fonduri europene şi au făcut doar proiecte pe hârtie. El a adăugat că PSD este „groparul cu bani europeni în România”.

Liderul AUR George Simion a adresat cinci întrebări legate de PNRR ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi a adăugat că în cazul în care acesta răspunde la ele, atunci parlamentarii AUR nu vor vota moţiunea simplă.

Totodată, deputatul PSD Daniel Suciu le-a transmis miniştrilor USR că în prezent sunt mai aroganţi, mai îngâmfaţi şi mai incompetenţi decât erau în 2016. El a acuzat că, prin PNRR, coaliţie de guvernare vrea să contine „jaful şi furtul din bani europeni”.

La încheierea dezbaterilor din plenul de luni al Camerei, Cristian Ghinea a precizat că tocmai Sorin Grindeanu şi PSD vorbesc despre penali să cătuşe. „Aveţi fantezii cu cătuşe la PSD? Ne pare rău pentru dumneavoastră”, a adăugat el.

Lui Daniel Suciu, care a vorbit despre faptul că PSD s-ar uita la PNRR precum maimuţa la algoritm, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene  i-a transmis „dacă maimuţa se uită cu dificultate la algoritm, să ştiţi că nu e problema algoritmului”.

Social-democraţii au mai depus moţiuni simple împotriva miniştrilor Vlad Voiculescu, Claudiu Năsui şi Adrian Oros. toate respinse de Parlament. Adoptarea unei moţiuni simple de către Parlament nu atrage după sine demiterea ministrului împotriva căreia este îndreptată. (sursa: www.news.ro)