Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că în bugetul ministerului se află suma de 100 de milioane de lei pentru decontarea navetei elevilor, iar proiectul de OUG aflat pe masa Guvernului prevede câteva noutăţi, printre care faptul că naveta este decontabilă chiar dacă distanţa între şcoală şi domiciliu depăşeşte 50 de kilometri, iar elevii nu vor mai avansa banii, ci şcoala, urmând ca decontul să se facă ulterior.
“În bugetul Ministerului Educaţiei se regăsesc 100 de milioane de lei destinaţi decontării navetei elevilor. Naveta elevilor trebuie să se facă în baza unor reglementări legale, nu a putut fi aplicată până acum, avem acest proiect de Ordonanţă pe agenţa şedinţei de Guvern de astăzi pentru că nu au fost reglementate tarifele pentru a fi decontabile trebuie să fie reglementate, trebuie să fie în cadrul legal”, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, miercuri, într-o conferinţă de presă.
El a explicat faptul că naveta elevilor presupune trei elemente de noutate.
“În primul rând, faţă de prevederile anterioare primii trei kilometri nu se mai decontează cu suma de 10 lei se decontează cu suma de 30 de lei. A doua noutate este extinderea peste limita de 50 de kilometri care exista până acum. Este decontabilă naveta chiar dacă distanţa între şcoală şi domiciliu depăşeşte 50 de kilometri. Al treilea principiu este acela al avansării de către Ministerul Educaţiei prin inspectoratele şcolare judeţe şi şcoli a sumelor către elevi, deci elevii nu mai sunt obligaţi să avanseze aceste sume la nivelul acestei OUG şi este şcoala cea care avansează din bugetul MEN, urmând ca decontul să se facă ulterior”, a anunţat Sorin Cîmpeanu.
Mai multe asociaţii de elevi protestează, miercuri, faţă de proiectul de OUG care reglementează decontul navetei, solicitând guvernanţilor să nu îl accepte în şedinţa de Guvern. Elevii consideră că decontul navetei este o măsură inaplicabilă şi va lăsa elevii pe drumuri. (sursa:www.news.ro)