Cultura

Expoziția ”Valeriu Gonceariuc. 80 de ani de viață. 50 de ani de creație”.

            Casa de Cultură ”Mihai Ursachi” a Municipiului Iași organizează în perioada 15 Iulie – 08 August, în cadrul  Galeriei ”La Gard”, expoziția ”Valeriu Gonceariuc. 80 de ani de viață. 50 de ani de creație”. Expoziția cuprinde 17 planșe cu 33 de reproduceri după cele mai reprezentative lucrări ale pictorului.

             Valeriu Gonceariuc este născut în Ungheni, Bălţi. A urmat cursurile Facultății de Istorie – Filozofie, la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”  din Iași (1963) și ale Institutului de Arte Plastice ”Ion Andreescu”, din Cluj Napoca, secția pictură (1973).

            A fost cadru didactic la Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design, Universitatea Națională de Arte ”George Enescu”  Iaşi  și este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Iași. Este căsătorit cu pictoriţa Liliana Gonceariuc.

             Este laureatul  mai multor premii, dintre care amintim: 2011, Premiul pentru pictură, Festivalul Internațional ”Arta și Tradiția” în Europa, ediția a III-a, Iași; 2009, Premiul pentru pictură, Salonul Artis, Iași; 2008, Premiul și medalia ”Teiul de Aur” la secțiunea Arte Vizuale, Botoșani; 2005, Premiul pentru pictură al Primăriei Municipiului Iași, Salonul Artis, Iași; 2001, Premiul pentru pictură ”Ștefan Dimitrescu”, Salonul Artis, Iași.

             Valeriu Gonceariuc a avut numeroase expoziții personale. Dintre acestea amintim (selectiv): 2013 Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Baia Mare;| 2010, Galeria Căminul Artei, București; 2007, Galeria Dana, Iași; 1987, Muzeul de Artă, Iași; 1976, Galeria Cupola, Iași. A participat la numeroase expoziţii de grup și colective naționale și internaționale, cum ar fi: 2013, Muzeul de Artă, Botoșani; 2008, Sighișoara, 1996 Expoziția de Artă Românească, Poitiers, Franța, 1986, Expoziția de Artă Românească, Viena, Austria; 1979, Expoziția de Artă Românească, Lublin, Polonia.

             Valeriu Gonceariuc lucrează neobosit de 50 de ani și crede că: ”de cele mai multe ori, crezul artistic dăunează grav creației artistice”.

Related Articles

Back to top button