Israelul ia „în serios” acuzaţiile de spionaj cu privire la software-ul israelian Pegasus
Ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, i-a dat asigurări miercuri omoloagei sale franceze, Florence Parly, că ţara sa ia „în serios” acuzaţiile de spionaj cu privire la software-ul israelian Pegasus, suspectat că ar fi fost utilizat inclusiv împotriva preşedintelui francez, Emmanuel Macron, notează AFP.
Benny Gantz „a abordat subiectul NSO (societatea israeliană de securitate cibernetică autoare a proiectului Pegasus) şi a declarat că Israelul ia în serios acuzaţiile”, a informat Ministerul israelian al Apărării într-un comunicat.
„El a subliniat că statul Israel acordă licenţe de export pentru produse cibernetice numai statelor şi doar pentru a lupta împotriva terorismului şi criminalităţii”, a adăugat ministerul.
Şefa armatelor, care l-a primit pe Benny Gantz la sfârşitul după-amiezii la Paris, nu a făcut nicio declaraţie după întâlnire.
Cu toate acestea, ea a sugerat marţi că va profita de ocazia acestei întâlniri bilaterale, programată cu mult timp în urmă, pentru a afla „ce ştia guvernul israelian despre activităţile clienţilor NSO” şi ce dispozitive au fost puse în funcţiune pentru „a preveni deturnarea acestor instrumente extrem de intruzive”.
Software-ul Pegasus, care permite infiltrarea sistemelor informatice, se află în centrul unui scandal mondial de spionaj dezvăluit la jumătatea lui iulie de 17 media.
Pegasus ar fi permis spionarea numerelor de telefon a cel puţin 180 de jurnalişti, 85 de militanţi pentru drepturile omului şi a 14 şefi de stat, între care preşedintele francez Emmanuel Macron, ceea ce NSO infirmă.
Potrivit media franceze Le Monde şi Radio France, numerele de telefon ale lui Emmanuel Macron, precum şi ale fostului prim-ministru Edouard Philippe şi ale celor 14 membri ai guvernului, printre care şeful diplomaţiei, Jean-Yves Le Drian, figurează „în lista numerelor selectate de un serviciu de securitate al statului marocan, utilizator al Pegasus, pentru o potenţială spionare”.
„Dacă aceste fapte sunt adevărate (..) vom trage toate consecinţele, dar mai întâi trebuie să se demonstreze că sunt adevărate”, a afirmat purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal, la finalul unei şedinţe a executivului, subliniind faptul ca o serie de „verificări” sunt în curs.
Acuzată cu regularitate că ar face jocul regimurilor autoritare, NSO asigură că software-ul său serveşte teoretic pentru a obţine doar informaţii despre reţelele criminale şi teroriste.
Parlamentul israelian a instituit o comisie specială de anchetă pentru a investiga acuzaţiile potrivit cărora programul de spionaj Pegasus a fost utilizat în „mod abuziv” de anumite state pentru a spiona personalităţi, reaminteşte AFP. AGERPRES