Chişinău, 13 aug. /MOLDPRES/. Prognosfruit a anunțat o creștere cu 8-10% față de anul 2020 a producției globale de suc concentrat de mere, iar prețurile de comercializare a acestuia se așteaptă a fi relativ similare celor din anul trecut, transmite MOLDPRES.
Potrivit lui Iurie Fală, director executiv al Asociației Moldova Fruct, țara noastră va recolta în anul curent o cantitate de circa 600 mii tone de mere.
„Recolta de mere, după primele estimări din acest an, se prevede a fi în jur de 600 mii tone, cantitate similară cu cea obținută în anul 2019 și cu 25% mai mare față de 2020. Ploile și temperaturile mai scăzute din perioada de înflorire au afectat într-o anumită măsură legarea fructelor la unele soiuri, precum și calitatea merelor, ploile au îngreunat efectuarea tratamentelor necesare, însă, în general, recolta se preconizează să fie mai mare ca în anul trecut. Calibrul merelor se așteaptă a fi normal, iar diferența de temperaturi dintre perioade de zi și noapte va asigura o colorare bună pentru merele de soiuri roșii”, spune Iurie Fală.
Specialistul menționează că este mai dificil anul acesta să facem previziuni asupra exporturilor de mere din noul sezon.
„Cu siguranță, acestea vor fi influențate de creșterea ofertei de mere pe piața rusă din partea producătorilor locali și cele importate din țări ca Iran, Turcia, Azerbaidjan și altele. Cert este că producătorii și exportatorii de mere din Moldova trebuie să-și facă mai atent planurile de vânzări, să caute activ piețe alternative de export și să lucreze în vederea creșterii consumului local de mere în stare proaspătă”, afirmă Iurie Fală.
Moldova Fruct estimează că în jur de jumătate din recolta de mere produsă în anul 2021 va fi livrată către companiile de procesare.
Foto: Moldova Fruct