În ciuda creşterii pe zi ce trece a numărului de cazuri noi de infecţii cu virusul SARS-CoV-2, autorităţile ieşene sunt hotărâre ca noul an şcolar să debuteze în cele mai bune condiţii.
Pentru acest lucru, pe lângă măsurile de protecţie sanitară, conducerea municipalităţii dă asigurări că toate unităile de învăţământ vor fi pregătite aşa cum se cuvine pentru a-i primi pe elevi.
“Școala va începe din nou cu restricții, mă refer în principal la purtarea măștii de protecție. Suntem pregătiți să sprijinim unitățile școlare pentru ca noul an școlar să se desfășoare în condiții cât mai apropiate de normalitate. În prezent sunt în stoc 422.000 de măscuțe pentru învățământul primar, iar pentru cele gimnazial și liceal 317.000 de măscuțe. Toate aceste măști fac parte din lotul de 1,5 milioane de măști pe care le-am achiziționat anul trecut. În funcție de cerințe, suntem pregătiți să mai cumpărăm câte vor fi nevoie”, a anunţat primarul Mihai Chirica, vineri, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Palatul Roznovanu.
Şeful municipalităţii a subliniat că pentru desfăşurarea în cele mai bune condiţii a noului an şcolar, autorităţile au alocat fonduri importante pentru reabilitarea şi modernizarea unităţilor de învăţământ.
„Învățământul rămâne prioritatea municipalității ieșene. În afară de proiectele cu fonduri europene, în acest an am alocat suma de 18.124.000 lei pentru investiții în dotări, documentații tehnice și lucrări de reparații în instituțiile de învățământ.
Astfel, pe lângă investițiile în sălile de sport de la Școala Gimnazială «Ion Creangă», unde se lucrează la fundație, și Școala Gimnazială «Titu Maiorescu», vor fi construite săli de sport la Școlile Gimnaziale «Nicolae Iorga », «Alexandru Vlahuță» și «George Coșbuc», respectiv la Liceul Teoretic «Vasile Alecsandri», ultima lucrare fiind pe lista prioritară a Companiei Naționale de Investiții.
O situație deosebită o avem la Liceul Teoretic «Dimitrie Cantemir», unde lucrările sunt extinse pe aproape toată suprafața. Am încercat să găsim soluții pentru ca activitatea școlară să poată continua în timpul lucrărilor. Astfel, împreună cu conducerea liceului și cu Inspectoratul Școlar Județean, am decis ca elevii din clasele V – VIII și a XII-a să învețe în continuare în liceu, în spațiile neafectate de lucrări, iar elevii din celelalte clase să învețe în schimburi în spațiile Liceului Teoretic «Vasile Alecsandri»”, a afirmat primarul.
La fel ca în anii trecuți, municipalitatea va organiza echipe mixte pentru fiecare școală. Astfel, reprezentanți ai Direcției Tehnice din cadrul Primăriei, Servicii Publice SA, Salubris SA și Citadin SA vor avea grijă de zonele din jurul unităților de învățământ (iluminat public, căi de acces, arbori, curățenie etc.). Direcția de Asistență Socială (DAS) Iași va verifica cele 117 cabinete medicale și stomatologice (181 cadre medicale) școlare și universitare din subordine.
Totodată, pentru al cincilea an consecutiv, împreună cu Compania de Transport Public, municipalitatea va pune la dispoziția elevilor și studenților un număr de curse speciale destinate exclusiv lor. Ca și anii trecuți, și Poliția Locală se va mobiliza la maximum pentru a asigura activitatea școlară în bună condiții, atât în ceea ce privește siguranța elevilor în preajma unităților școlare, fluidizarea circulației în zonele acestora, dar și prevenirea unor fenomene grave, precum actele de tâlhărie, huliganism sau consumul de droguri. (E.M.)