Chişinău, 31 aug. /MOLDPRES/. O expoziție de carte cu genericul „Limba noastră – veșmântul ființei noastre” a fost deschisă la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, informează MOLDPRES.
Solicitată de agenție, Tatiana Gheiceanu, curatorul expoziției, a menționat că aceasta aduce în vizorul publicului larg documente din colecțiile BNRM ce reflectă importanța limbii române în căutarea identității noastre ca neam.
Potrivit sursei citate, expoziția include trei compartimente. Primul prezintă manuale în limba română din perioada interbelică ce au circulat în școlile din Basarabia, precum: ”Lepturariu rumînesc”, de Aron Pumnul, lucrare tipărită la Viena, între 1862 şi 1865, „cartea de căpătâi” a elevului Mihai Eminovici, ”Metoda nouă de scriere și cetire pentru cursul clasei I” sau Abecedarul lui Ion Creangă, primul manual apărut la Iași în septembrie 1868 și care a avut 23 de ediții succesive, opera literară a lui Alexei Mateevici. Cel de-al doilea compartiment cuprinde creațiile scriitorilor care au luptat pentru recunoașterea și renașterea limbii române ca limbă de stat în R. Moldova: Leonida Lari, Ion Vatamanu, Ion Hadârcă, Lidia Istrati, Vladimir Beșleagă, Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Nicolae Dabija, Valeriu Matei. Ultimul compartiment al expoziției este dedicat lingviștilor Nicolae Corlăteanu, Nicolae Mătcaș, Valentin Mândâcanu, Vlad Pohilă ș.a.
Expoziția de la BNRM va fi deschisă până la 25 septembrie.