EducatieFlux

Iaşul, gazda Conferinței Naționale a Societății de Geografie din România

În perioada 3-5 septembrie, Iașul va devini capitala geografiei din România, odată cu desfăşurarea Conferinței Naționale a Societății de Geografie din România, eveniment a cărui temă este în acest an „S.G.R. 145 de ani dedicați științei geografice”.

Manifestarea este organizată de Societatea de Geografie din România (președinte prof. univ. dr. Corneliu Iațu, prorector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi), și Societatea de Geografie din România  – Filiala Iași (președinte conf. univ. dr. Dan Cristian Lesenciuc), în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași, Facultatea de Geografie și Geologie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iași și Primăria Municipiului Iași.

La eveniment vor fi prezenți peste 250 de geografi din țară, deopotrivă din mediul universitar și cel preuniversitar românesc. De asemenea, și-au anunțat prezența nume de referință ale geografiei mondiale, personalități marcante  ce vor susține interesante comunicări, fie în plen, fie pe diversele secțiuni cuprinse în cadrul manifestării: Paul Claval, Université Paris-IV Sorbonne, “L’approche culturelle en géographie: un état de la question”, Andrés Rodriguez-Pose, London School of Economics, „Villes et régions dans le monde post-COVID”, Charles Hussy, Université de Genève, Guillaume Giroir, Université d’Orléans, La Chine post-Covid, Jean-Paul Carriere, Université François Rabelais de Tours, Maria Manuela Cantinho Pereira, Museu Histórico e Etnográfico da Sociedade de Geografia de Lisboa, etc.

Generalul dr. Ștefan Danilă, fost Sef al Statului Major General al Armatei Române în perioada 2011-2015, va prezenta o interesantă comunicare cu tema Realități militare și perspective geopolitice după retragerea trupelor aliate din Afghanistan.

Societatea de Geografie din România (SGR), înființată în iunie 1875 cu sprijinul Casei Regale de România, este prima organizație profesională din România aflată sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regele Mihai I al României.

SGR este emblema geografilor și pasionaților de geografie din România, o societate activă, puternic implicată în problematica lumii contemporane, unul dintre obiectivele sale fiind contribuția constantă la progresul Geografiei și geografilor români în școală, știință și cultură universală.

Anual, Societatea de Geografie din România organizează Conferința anuală a S.G.R., găzduită în acest an de municipiul Iaşi, ocazie cu care sunt prezentate  comunicări științifice din domeniu, fiind abordate probleme de actualitate ale geografiei și ale geografilor.

De asemenea, perioadic sunt organizate simpozioane, colocvii, cursuri, consultații științifice, olimpiade școlare și concursuri de profil.

SGR colaborează, de asemenea, cu membrii Comitetului Național Român de Geografie, Institutului de Geografie al Academiei Române, Ministerul Educației, precum şi cu organizații similare din țară și din străinătate.

„Pentru ediția 2021 a fost desemnat Iașul ca județ organizator  al Conferinței anuale a Societății de Geografie din România, atât prin prisma prestației și rezultatelor obținute de geografii ieșeni la manifestările naționale și internaționale de geografie, cât și pentru capacitatea organizatorică din învățământul universitar și preuniversitar ieșean, confirmate în cadrul altor activități comune de succes”, au precizat reprezentanţii SGR.

Deschiderea oficială a manifestării va avea loc vineri 3 septembrie, la ora 9.00, în Aula „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza”.

De asemenea, pentru participanți, organizatorii vor asigura deopotrivă buna desfășurare a lucrărilor pe secțiuni, cât și programul liber de cunoaștere și înțelegere a spațiului ieșean, precum și două aplicații de teren,  în Masivul Rarău și Podișul Central Moldovenesc.

Turul ghidat al orașului Iași, programat duminică 5 septembrie, va încheia activitățile Conferinței Naționale a Societății Române de Geografie din acest an.

.

 

 

Related Articles

Back to top button