Evenimentul intercultural „ProEtnica” revine, după doi ani de absenţă, în peisajul cultural naţional, timp de patru zile, cu o serie de conferinţe şi dezbateri care au în centru tema „Minorităţile naţionale în situaţie de criză”.
La deschiderea evenimentului, care a avut loc, miercuri, în Cetatea Medievală Sighişoara, participanţii au pledat pentru reluarea Festivalului Intercultural „ProEtnica”, ajuns în anul 2019 la cea de-a XVII-a ediţie, care a reunit anual peste 800 de reprezentanţi ai minorităţilor naţionale recunoscute în România şi care nu a mai putut avea loc din cauza pandemiei de COVID-19.
Maria Korek, preşedintele Asociaţiei Divers, şi Volker Reiter, preşedintele Asociaţiei Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret Sighisoara (ibz), au subliniat importanţa festivalului în consolidarea păcii interetnice într-o societate democratică şi multipluralistă.
„Aceasta este ideea organizării acestui festival – să schimbăm mentalităţi şi să contribuim la dezvoltarea societăţii într-un sens bun. În 2020, n-am putut ţine festivalul. În acest an, am încercat să salvăm o parte, organizând acest eveniment. (…) Când aud că cei care acum 15 – 20 de ani au dansat pe scenă au devenit funcţionari în organizaţiile lor mă emoţionează, într-un fel, pentru că generaţii de minorităţi au trecut prin acest festival şi cred că şi aceasta dă substanţă festivalului şi viitorului”, a declarat Volker Reiter.
Ministerul Culturii a sprijinit întotdeauna şi rămâne un partener al „ProEtnica”, a subliniat Aurora Caravasile de la Biroul Minorităţilor Naţionale din minister.
„Pentru noi, cei de la Ministerul Culturii, „ProEtnica” reprezintă mai mult decât un proiect prioritar, o bucurie. Este un proiect bine organizat, bine structurat, care oferă tuturor minorităţilor posiblitatea de a se prezenta cu ce au ele mai bun – cântece populare, dansuri, tradiţii, dar şi posiblitatea de a interacţiona. În 10 ani de prezenţă la acest festival am legat prietenii durabile. (…) Festivalul ne-a oferit posiblitatea de a vedea şi de a asculta ce au fiecare de spus, oficial sau neoficial, pentru a ne îmbunătăţi sprijinul pe care putem să-l acordăm”, a afirmat Caravasile.
Ea şi-a exprimat speranţa ca festivalul să poată fi reluat anul viitor.
„Situaţia de criză ne-a luat veselia, dar nu ne-a luat prietenia, nu ne-a luat spiritul de solidaritate şi ne-a reamintit că putem răzbi împreună în această situaţie neplăcută pentru toată lumea. Ministerul Culturii aşteaptă vremuri mai bune, inclusiv reluarea Festivalului Intercultural „ProEtnica”. (…) Cetatea Sighişoara este mult mai vie, mai colorată, mai plină de viaţă, atunci când sunt prezente ansamblurile minorităţilor naţionale din toată ţara şi sperăm ca la anul să putem relua acest festival pe care noi, la Ministerul Culturii, l-am admirat şi l-am susţinut în mod frecvent, aşa cum am putut”, a adăugat Aurora Caravasile.
La evenimentul de la Sighişoara este prezent Meto Nowak, reprezentantul Ministerului pentru Ştiinţe, Cercetare şi Cultura Germană al Landului Brandenburg, care reprezintă minoritatea sorabilor din Germania şi care a participat în ultimii ani la fiecare ediţie a „ProEtnica”.
„Constat cu bucurie că poate fi o legătură reală între România şi Landul Brandenburg, precum şi între cele două ministere. Este foarte important pentru noi să rămânem în contact cu minorităţile din alte ţări. Ne place foarte mult conceptul ‘ProEtnica’ şi este foarte important să fim aici, pentru că acest lucru ne dă speranţa că vom putea reveni la normal”, a spus Meto Novack.
Criza creată de pandemia de COVID-19 a reprezentat o problemă pentru toţi, a afirmat şi europarlamentarul Vincze Lorant.
„Dar, când e vorba de comunităţi marginalizate, efectele pandemiei au efecte multiplicatoare. Pentru noi a fost esenţial să observăm de la început dacă informaţiile autorităţilor cu privire la evoluţia pandemiei – că la început nici nu ştiam ce va ieşi – au fost disponibile şi în limbile minorităţilor naţionale, în limba lor maternă. (…) Sper că am putut trage concluziile corecte şi la proxima ocazie autorităţile vor fi mai pe fază şi vor ajuta mai mult comunităţile etnice”, a arătat eurodeputatul.
Printre cei prezenţi la deschiderea evenimentului s-au numărat reprezentanţi ai Uniunii Bulgare din România, Uniunii Sârbe din România, Uniunii Croaţilor din România, care au pledat, la rândul lor, pentru reluarea Festivalului „ProEtnica”, „care lipseşte tuturor”.
Cetatea Sighişoara găzduieşte, de miercuri, un eveniment care propune două teme de dialog intercultural: Conferinţa ProEtnica – „Minorităţile naţionale din România în situaţie de criză” şi „Academia Interculturală ProEtnica”.
Miercuri s-a dat startul Conferinţei ProEtnica cu tema „Minorităţile naţionale din România în situaţie de criza”, eveniment organizat de Asociaţia Divers, cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice din Guvern.
AGERPRES este partener media la acest eveniment. AGERPRES/