Convorbirile avute miercuri de ministrul interimar al Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, cu secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin III, aflat în vizită la Bucureşti, au vizat priorităţile NATO în perspectiva reuniunii care începe joi la Bruxelles, relaţiile bilaterale, achiziţiile militare, a informat MApN.
Ministrul Ciucă a salutat primirea de către România a statutului Dependable Undertaking, care facilitează accesul la tehnologia americană de ultimă generaţie, evidenţiind derularea unor proiecte semnificative pentru înzestrarea Armatei României în relaţia cu SUA, în baza alocărilor bugetare relevante de 2% din PIB: sistemul de rachete sol-aer cu bătaie mare (PATRIOT), sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare (HIMARS), avioanele multirol F16, transportoarele blindate Piranha 5 şi sistemul de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă, se precizează într-un comunicat de presă al MApN, transmis AGERPRES.
Ciucă a exprimat apreciere pentru investiţiile semnificative americane de la Bazele Aeriene Mihail Kogălniceanu şi Câmpia Turzii, precum şi la Poligoanele Cincu şi Babadag, în valoare de peste 225 milioane de dolari.
Cei doi oficiali au abordat şi temele de actualitate de pe agenda aliată, care vor fi discutate în cadrul reuniunii miniştrilor Apărării NATO ce va avea loc joi şi vineri la Bruxelles.
„Alianţa se pregăteşte pentru Summitul de la Madrid, de la finalul lunii iunie 2022, din perspectiva apărării fiind identificate poziţii comune legate de adaptarea Alianţei, prin ceea ce este denumit ca procesul NATO 2030, precum şi referitoare la consolidarea unei posturi de descurajare şi apărare eficiente pentru contracararea ameninţărilor la adresa securităţii aliaţilor, indiferent de originea lor”, a arătat ministrul Ciucă.
El a reiterat importanţa pe care România o acordă consolidării coeziunii aliate şi relaţiei transatlantice: „Ne dorim ca Alianţa să rămână puternică şi capabilă să îşi protejeze toţi membrii şi să răspundă preocupărilor acestora. De aceea, pentru România, relaţia transatlantică rămâne un pilon important al politicii noastre de apărare”.
La rândul său, Lloyd J. Austin III a caracterizat relaţia SUA – România drept una „bazată pe încredere şi respect reciproc şi pe voinţa politică de a promova obiectivele comune în domeniul apărării”, a precizat MApN.
Secretarul apărării al SUA a mulţumit ţării noastre pentru sprijinul şi angajamentul de a găzdui, prin rotaţie, un număr semnificativ de militari americani, subliniind „rolul de conducere al României în regiune în asigurarea infrastructurii sale esenţiale împotriva acţiunilor adverse”.
(sursa:AGERPRES)