Expert: „Leul moldovenesc are un comportament stabil”

Chişinău, 1 nov. /MOLDPRES/. Leul moldovenesc, cu micile fluctuații pe care le-a avut în acest an, în special în ultimele cinci săptămâni, în linii mari are un comportament stabil. Comparativ cu dolarul american, în ultimii cinci ani leul moldovenesc a rămas practic la același nivel, iar toate fluctuațiile pe care le-a înregistrat anul trecut și în acest an, în cea mai mare parte sunt determinate de criza mondială și de fluctuațiile de pe plan extern, conform expertului în politici economice al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, transmite MOLDPRES.

Expertul a declarat că, la sfârșitul lunii septembrie, a avut loc o apreciere a leului moldovenesc față de valutele de bază, de 2,7%, comparativ cu începutul anului, iar în ultimele două săptămâni se înregistrează o depreciere și lent se ajunge la nivelul de la începutul anului trecut. „În opinia mea, leul moldovenesc în acest an are un comportament care este mai degrabă un ecou la ceea ce s-a întâmplat anul trecut, este rezultatul fenomenelor de anul trecut”, a declarat Ioniţă.

Expertul a mai spus că în ultimele luni asistăm la o creștere nesemnificativă a deficitului de valută pe piața internă, iar Banca Naţională a Moldovei (BNM) intervine foarte slab, deoarece consideră că nu este necesar și „aici suntem de acord cu poziția BNM, la fel, ecoul anului trecut”. Totodată, avem anul acesta un împrumut fără precedent din sistemul bancar, care din păcate nu generează producție în țară, dar – consum, iar acest consum generează importuri. „S-au luat credite, care au intrat pe piața valutară, au plecat peste hotare și vin înapoi sun formă de bunuri. Această creștere de consum a populației determină o creștere a cererii de valută”, a spus expertul.

Analistul economic este de părere că în acest an vom avea câteva recorduri, legate de remitențe. În primele nouă luni ale anului deja au intrat în țară 1,2 miliarde de dolari. Cam cât a intrat în 2019 pe întreg anul. Până la sfârșitul anului, ar putea intra mai mut de 1,7 miliarde de dolari. „Alt element important este legat de faptul că în acest an, cu certitudine, vom avea un record absolut la volumul de valută vândut de către cetățeni”, a relevat Ioniţă.

„În opinia mea, această vânzare de valută, remitențele care vin, plus vânzările masive de valută, este determinat de creșterea consumului fără precedent din partea populației, care la rândul său este determinat de câțiva factori, inclusiv împrumuturile, și creează un deficit pe piața valutară. Oamenii scot acum pe piață economiile lor, inclusiv cele de anul trecut, și avem o ofertă de valută fără precedent”, a comentat Veaceslav Ioniță.

„Situația este stabilă, din acest motiv și intervențiile BNM pe piața valutară sunt foarte slabe, mai mult simbolice. Dacă anul trecut instituția a fost nevoită să procure 232 de milioane de dolari pentru a nu permite ca leul moldovenesc să se întărească, în acest an a vândut 31 de milioane de dolari, doar pentru a da semnal pieței că nu va permite deprecierea rapidă a leului, însă piața se autoreglează și cursul valutar va rămâne stabil cu mici fluctuații tipice pentru această piață”, a conchis expertul.

Foto simbol