Guvernele declarate proeuropene ale Republicii Moldova au umbrit procesul de integrare (ministrul lituanian de externe)

Guvernările declarate proeuropene ale Republicii Moldova au umbrit procesul de integrare europeană, prin faptul că au permis delapidarea unui miliard de dolari și alte fapte de corupție, a declarat ministrul afacerilor externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, informează joi Radio Chișinău.

Într-o conferință de presă susținută la Chișinău alături de ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Andrei Galbur, șeful diplomației lituaniene și-a exprimat de asemenea nemulțumirea în legătură cu faptul că autoritățile moldovene nu au ținut cont de recomandările Comisiei de la Veneția atunci când au schimbat sistemul electoral. El a subliniat că va fi monitorizat modul de implementare a noii legislații electorale moldovenești.

Aflat în vizită oficială în Republica Moldova, Linas Linkevicius nu a ezitat să critice autoritățile moldovene, pe care le-a îndemnat să depună mai multe eforturi în lupta reală împotriva corupției, pentru asigurarea independenței reale a sistemului de justiție, dar și a mass-media.

‘Ne amintim că acum câțiva ani, forțele politice care se declarau proeuropene au tolerat sau au facilitat furtul unui miliard din buget, dar și alte acte de corupție, ceea ce a făcut să planeze o umbră asupra integrării europene. Uniunea Europeană și Lituania, de asemenea, nu vor mai tolera asemenea cazuri de corupție și crime financiare’, a declarat Linkevicius.

Întrebat despre inițiativa Partidului Democrat (PDM), aflat la guvernare, de a stipula în textul Constituției integrarea europeană drept orientare strategică a Republicii Moldova, ministrul lituanian a subliniat că UE va judeca doar după fapte, nu după declarații.

‘Vom susține tot ce este proeuropean, tot ce apropie Republica Moldova de Europa, dar vom trage concluziile în funcție de cum vor evolua lucrurile, de activitățile reale, de reformele adevărate. Asta e mai important’, a atenționat șeful diplomației lituaniene.

La rândul său, Andrei Galbur a subliniat că stipularea în Constituție a vectorului proeuropean de dezvoltare ar fi o garanție a păstrării acestuia, indiferent de schimbarea guvernărilor. ‘O asemenea modificare a Constituției va aduce o valoare adăugată procesului de integrare europeană. Ține de decizia Republicii Moldova de a opera asemenea modificări’, a spus el.