Armata Republicii Moldova, modernizată cu ajutorul Lituaniei

De anul viitor, Lituania va sprijini modernizarea armatei Republica Moldova la nivelul cerinţelor şi standardelor Uniunii Europene. În acest sens, ministerele Apărării din Republica Moldova şi Lituania au semnat un Acord de cooperare, notează TVR Moldova.

Documentul a fost semnat de ministrul apărării de la Chişinău, Anatolie Nosatîi, şi de omologul său lituanian Arvydas Anusauskas, care se află în vizită oficială în Republica Moldova.

„Am discutat despre modalităţile prin care Lituania ar putea să ne susţină în promovarea contribuţiei Republicii Moldova la asigurarea păcii şi securităţii internaţionale. La realizarea angajamentelor asumate pe plan internaţional, precum şi la transformarea armatei către 2030, pentru a avea o armătă mobilă, bine echipată şi dotată, capabilă să-şi îndeplinească misiunile constituţionale de apărare a ţării”, a subliniat ministrul de la Chișinău.

Ministrul lituanian al Apărării a remarcat că ţara sa continuă să sprijine modernizarea armatelor statelor din cadrul Parteneriatului Estic care aspiră la integrarea în Uniunea Europeană.

„Lituania are relaţii apropiate cu partenerii europeni – Republica Moldova, Georgia şi Ucraina. Noi asistăm aceste ţări pe calea integrării europene, implementării valorilor democratice şi reformelor. Acest sprijin este orientat spre integritatea teritorială a acestor ţări şi, de asemenea, de a alege liber să-şi creeze viitorul”, a precizat ministrul Arvydas Anusauskas.

Republica Moldova şi Lituania cooperează în domeniul apărării de două decenii. În aceste zile, cabinetul de miniştri de la Chişinău a aprobat Proiectul hotărârii Parlamentului cu privire la participarea contingentului Armatei Naţionale în cadrul Forţei interimare a Naţiunilor Unite în Liban.

Aceasta este prima operaţiune ONU la care vor participa şi militari din Republica Moldova. Începând cu luna august a anului viitor, Armata Republicii Moldova va trimite în Liban 20 de militari în misiuni de securitate şi pază a obiectivelor militare, inclusiv de patrulare.

(sursa:www.infoprut.ro)