Bogdan Gheorghiu a efectuat o vizită de lucru Muzeul Naţional „George Enescu”
Ministrul interimar al Culturii, Bogdan Gheorghiu, a efectuat, marţi, o vizită de lucru Muzeul Naţional „George Enescu”, unde au început lucrări de consolidare, restaurare şi amenajare.
„Îmi doresc ca, peste doi ani, publicul să se bucure, din nou, de un spaţiu mai generos destinat Muzeului Naţional ‘George Enescu’, care va ocupa 85% din totalul imobilului. Este modul onest prin care putem să îi păstrăm memoria vie maestrului George Enescu. Palatul Cantacuzino, un reper arhitectural pentru români, a fost inclus încă din 2007 în Lista Monumentelor Patrimoniului European. Lucrările de restaurare au fost deja demarate, iar o echipă impresionantă de restauratori are grijă să păstreze autenticitatea acestui lăcaş cultural. Investiţiile în cultură contribuie la o vizibilitate mai mare a României în afara graniţelor şi, implicit, la creşterea numărului de vizitatori”, a declarat Gheorghiu, potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii.
Bogdan Gheorghiu îşi doreşte ca, pentru artişti, acest spaţiu să devină un hub creativ care să încurajeze expresia şi iniţiativele culturale.
„Sper să ne revedem peste 2 ani şi să putem deschide uşile, printr-o manifestare aşa cum se obişnuia pe vremea Nababului”, a adăugat ministrul.
Împreună cu managerul instituţiei muzeale, Cristina Andrei, ministrul Culturii a discutat cu antreprenorul care a câştigat licitaţia publică, finalizată după trei ani de la începerea acesteia, din cauza nenumăratelor contestaţii.
„Clădirea va parcurge un amplu proces de restaurare, iar ministrul Gheorghiu a reiterat importanţa menţinerii calendarului şi calităţii lucrărilor asumate prin contractul de finanţare”, se precizează în comunicatul citat.
Ministerul Culturii a semnat, în iunie, contractul de execuţie a lucrărilor pentru obiectivul de investiţii „Consolidare, restaurare şi amenajare Muzeul Naţional ‘George Enescu’ – Palatul ‘Cantacuzino’, Casa memorială şi Anexa”.
Valoarea investiţiei, care cuprinde serviciile de proiectare şi asistenţă tehnică şi lucrările de execuţie, este de 6.261.092 euro, fără TVA, din care valoarea contractului de execuţie a lucrărilor este de 5.551.211 euro fără TVA, iar durata contractului este de 24 de luni calendaristice.
Finanţarea este realizează din împrumutul acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), derulat conform Acordului-cadru de împrumut dintre România şi BDCE, pentru care a fost aprobată în Guvern, în august 2020, extinderea termenului de implementare. AGERPRES