A fost semnat contractul de construcție a liniei de transport a energiei electrice pe direcția Vulcănești – Chișinău

Chişinău, 15 nov. /MOLDPRES/. Pe data de 12 noiembrie a fost semnat contractul de construcție a liniei electrice aeriene de 400 kV de transport a energiei electrice pe direcția Vulcănești – Chișinău. Este un proiect foarte important pentru ţară, care va oferi mai multă independență energetică Republicii Moldova, potrivit vicepremierului Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, care a susținut astăzi o conferinţă de presă pe acest subiect, transmite MOLDPRES.

„Documentul a fost semnat între Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE) şi compania indiană KEC International, desemnată câștigătoare a licitației internaționale. Este un proiect important pentru asigurarea securității energetice a țării noastre”, a spus Andrei Spînu.

Proiectul prevede construcția unei linii aeriene de transport a energiei electrice (LEA) de 400 kV și cu o lungime de aproximativ 158 km pe direcția Vulcănești–Chișinău. Aceasta va traversa teritoriul a 35 de localități din nouă regiuni ale țării, inclusiv UTA Găgăuzia și municipiul Chișinău. Totodată, vor fi modernizate și extinse stațiile electrice de la Chișinău de 330 kV și Vulcănești de 400 kV.

„Interconectarea asincronă a rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România reprezintă un pas important pentru țara noastră în direcția integrării Republicii Moldova în piața europeană unică de energie electrică. Aceasta va oferi un nivel sporit de securitate energetică prin diversificarea surselor de aprovizionare cu energie electrică, creând un mediu concurențial favorabil pe piața energiei electrice a țării, ceea ce în consecință va oferi un preț redus pentru consumatorii finali”, a estimat vicepremierul.

Potrivit lui Spînu, compania indiană KEC International este una dintre cele mai mari pe piaţă care a realizat proiecte de proporţie în Kazahstan, Georgia, China ş.a. Proiectul are o valoare de circa 27 de milioane de euro, oferiţi de Banca Mondială, cu o durată de implementare de trei ani.